Over leer-aroma en bevergeil …

Over leer-aroma en bevergeil …

leerItaliaanse leer

Rondslenteren op de markt vlakbij ons huis in Italië was voor mij als kleine dreumes een heerlijke bezigheid. We gingen dan naar Ponta Tresa, Locarno, Luino of Lugano. Zwitserland lag om de hoek. Kind aan huis was ik daar. Zoals zo vaak, l’histoire se repète, want tijdens al onze vakanties doen Marcel & ik met en zonder kinderen overal de markt aan. Zoals alles anders is als je jong bent, zijn ook de Italiaanse markten van nu helaas niet meer zo als in die tijd.

Leer producten

Verschillende nationaliteiten bemannen en bevrouwen de kramen, waar vroeger 100% Italiano achter stond.   Het Italiaanse leer was goed betaalbaar en naast riemen, schoenen jasjes en tassen kocht mijn moeder soms een nieuwe leren broek – in die tijd, lees vorige eeuw, superhip -, voor haarzelf maar ook voor mij of mijn zus, bovendien steevast een portemonnee voor mijn vader die in juli jarig was en het ieder jaar voor elkaar kreeg om zijn portemonnee zo vol te proppen met bonnetjes, kleingeld, joetjes en meiers dat zelfs het beste leer het na een jaar wel voor gezien hield.

leerWijnaroma ‘leer’

Dat uitgewerkte leder, net als zadelleer of de geur die in een zadelkamer zweeft, die geur is grappig genoeg een duidelijk wijnaroma. Looizuurrijke druivenrassen als malbec, mourvèdre, tannat en cabernet sauvignon maken wijnen die deze dierlijke geur bezitten. In wijn kenmerkt zich dit door de fenolische verbinding 4-Ethylfenol ( 4-EP )

Het echte leeraroma  komt voor in oudere wijnen. Met een lekkere lange flesrijping van jaren en jaren. Maar ook jonge wijnen kunnen hier mee behept zijn. Jonge wijnen die van nature rijk aan looizuren zijn. Bijvoorbeeld de jonge cabernets. Als het aroma licht aanwezig is, Is het fijn en elegant. Helaas is het soms te sterk, te dierlijk en gaan we richting de onaangename brett lucht. De gist brettanomyces is namelijk de producent van de 4-EP. Je kunt je dus voorstellen dat bij concentraties boven een bepaalde waarde je geuren kunt waarnemen als pleister, stal of muizenkeuteltjes.

Bevergeil

Raar maar waar, 4-EP is tevens een verbinding in castoreum, een product dat uitgescheiden wordt door bevers om vervolgens in de parfumindustrie gebruikt te worden. Men noemt het ook wel bevergeil …
Maar wanneer is het nu een aroma en wanneer is het een wijnfout? We hebben hier namelijk te maken met de herkenningsdrempel van de wijnproever. Over het algemeen wordt brett niet als fout gezien, maar worden de wijn nog steeds als drinkbaar beschouwd. Dus wat de een onverteerbaar naar een oude vieze stal vindt ruiken, daar kan een ander zo maar vreselijk van genieten!