Over Primitivo, tomatensoep en Vaderdag

Over Primitivo, tomatensoep en Vaderdag

Aankomende zondag is het alweer Vaderdag! Heerlijk de kinderen weer even thuis. Maar waar blijft de tijd. Nog twee keer niezen en de zomer is voorbij. Liggen de pepernoten weer in de supermarkt. Voor zondagavond in ieder geval staat bij ons een originele tomatensoep op het menu. Authentiek uit het oude receptenboek van mijn schoonmoeder. Op basis van zelfgemaakte bouillon, met balletjes gehakt en gebroken rijst. Maar wat drink je daar nu bij? Officieel volgens de etiquette niets. Soep is al zo’n plas in je maag. Niet verdunnen met wijn. Doen we ook niet. Het is weliswaar niet zo dat je bij tomaten geen wijn kunt drinken. Dat kan prima. Maar bij soep beter van niet.

Kaas en charcuterie!

Enfin, dat lossen we natuurlijk wel op, de soep wordt gevolgd door een uitgebreide kaasplank en een plank met charcuterie. Daar kunnen we wel van alles bij schenken. Van vol wit tot fluweel rood. Ik kies voor het laatste met een Primitivo uit Puglia. De Antico Fuoco. Sappig, vlezig en vol van smaak.

De hak van de laars

Puglia, of Apulia zoals ook wel wordt gezegd, vinden we in de hak van de Italiaanse laars. Lange tijd een van de grootste leveranciers van tafelwijnen, heeft nu het besef van de kracht van deze streek toch langzaam maar zeker die plaats ingenomen. Het gebied beschikt over een uitstekende ‘wijnbodem’ met veel kalk en in de bovenlaag ijzeroxide, allemaal ontstaan in voorbije tijdperken. Wat voor virussen zouden er toen eigenlijk rond gezworven hebben?

In Puglia worden ook de internationale druivenrassen als chardonnay en merlot verbouwd, maar de focus van de wijnboeren is veel meer gericht op primitivo, negro-amaro en de nero di troia. Daar maken ze verschillende IGT en DOC  wijnen mee. Sappig en vol smaak.  Warmbloedig zoals je kunt verwachten van dit zuidelijke Italië. Helaas worden er toch ook nog veel bulkwijnen geproduceerd! Maar dat geldt niet voor onze Antico Fuoco.

Primitivo is zoals je misschien weet gelijk aan de Californische zinfandel en de Italiaanse naam voor de Kroatische tribidrag. Door het Amerikaanse succesverhaal van Zinfandel, mogen de Puglianen sinds 1999 hun wijnen naar eigen inzicht Zinfandel of Primitivo noemen.

Bouillon trekken en tomatensoep maken

Dagboek van de wijn

De soep! Eerst bouillon trekken. Dit kun je een dag van te voren doen. De boodschappen die je moet doen: een grote schenkel en een pond runderpoulet, uien, knoflook, prei, winterwortel, laurier, tijm, peterselie en selderij (deze kruiden aan elkaar binden als een klein boeketje 🙂 ) en een Spaans pepertje. Het vlees kleur je op hoog vuur in een koekenpan waarbij je ook het gesnipperde Spaanse pepertje mee laat gaan.
Vul dan een grote pan met twee liter water. De inhoud van de koekenpan en de schenkel breng je hierin rustig aan de kook. Houd het vuur laag en schuim regelmatig af. De groentes snijd je in stukken en samen met het kruidenboeketje gaat dit kopje onder in de pan. Breng het aan de kook en draai dan het gas terug. De bouillon die nu gaat ontstaan moet ongeveer zo’n drie tot vier  uur trekken op een laag vuur. Leg er een deksel op, maar laat een kleine ruimte open tussen de pan en het deksel. Dan ga je de bouillon passeren. Dat betekent door een passeerdoek (of een schone theedoek) gieten en opvangen in een schone pan. Laat het afkoelen en ontvet de bovenkant door het het stolsel er met een schuimspaan af te scheppen.

De volgende dag pak je de bouillon die je hebt gemaakt, breng ze rustig aan de kook en doe hier een pak tomatensap bij. Ja ha ha, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Als het kookt voeg je gehakballetjes toe en een schepje gebroken rijst. Kind kan de was doen. Even doorkoken op laag vuur en voila! Smakelijk eten!