Oxidatie van wijn

Oxidatie van wijn

Oxidatie

Een veel voorkomende oorzaak van verschillende wijnfouten. Hoe dat komt is best logisch. De wijn kan in elk stadium van zijn leven blootgesteld worden aan te veel zuurstof. Een van de eerste merkbare effecten van een geoxideerde wijn is het verlies van zijn fijne blos. Daarnaast natuurlijk de onaangename geuren die kunnen ontstaan als de stank van rotte appels, azijn, lijm, aceton en zeperige geur.

Vinos de Jerez Sherry Wines Velo de flor

Als de wijn niet goed wordt beschermd, dan vormt zich een hoeveelheid acetaldehyde die alle fijne aroma’s en geuren van de wijn overheerst. Maar dit is ook het aangename, herkenbare aroma van ‘flor’ . Van sherry. Deze flor wordt gevormd door een laag inheemse gistcellen op de basiswijn. Tegelijkertijd dus ook de geur van rotte appel en die walm die uit zo’n zak natte walnoten kan opstijgen. Dit overstemt alle primaire en secundaire aroma’s.

Kortom, wijn moet in principe ( maar niet altijd*) beschermd worden tegen zuurstof. Jonge wijnen met een laag alcoholgehalte hebben niet voldoende protectie tegen een zuurstofaanval en kunnen hier de dupe van zijn. Belangrijk dus om de vaten tot aan de nok toe gevuld te houden. Overigens, niet iedereen zal het durven toegeven, maar herkent dit wel: De ochtend waarop je wakker werd na ‘de-avond-ervoor’! Met een behoorlijke hoeveelheid spijkers in je hoofd. Ook veroorzaakt door een teveel acetaldehyde. Althans dat wordt gezegd, maar tegelijkertijd is men nu toch wel tot andere inzichten gekomen.

Linksom of rechtsom, teveel wijn is niet goed! Drink – en dan met mate – dus altijd kwaliteitswijn, die zeker wat zal kosten maar waar je enorm van kan genieten, in plaats van veel wijn omdat het zo lekkere goedkoop is!

Tot slot: *Er zijn natuurlijk ook wijntypes die juist baat hebben bij de omarming van zuurstof. Denk aan de ‘chocoladewijnen’ 🙂 van grenache zoals de Banyuls, de Maury. Maar ook Sherry, de Port en de Madeira.

 
Welkom in de wijnschool voor exclusief onderwijs, bijna privéles in coronatijd!