Paaseieren ontmoeten hun wijn

Paaseieren ontmoeten hun wijn

IMG_0310Overal om je heen hoor, lees en beluister je de vraag: ‘Wat drink je bij asperges?’ Mooie, vernieuwende suggesties doen de ronde. Daar word je blij van! Maar nu rijst die andere vraag! Het Paasontbijt, de Paasbrunch?
Wat drink je bij het Paasei!
Tja, want dat is ook geenszins een makkelijke!

Even voor de duidelijkheid we hebben het hier natuurlijk niet over chocolade eieren! Hoewel ook daar een zekere moeilijkheidsgraad te bezien valt. Chocolade en wijn, niet eenvoudig. In dat geval moet je vooral kijken naar wat voor soort chocolade je gaat matchen met de wijn.

Is het een luchtig chocoladedessert zoals een mousse of is het een zwaarder gerecht met noten bijvoorbeeld.
Is het een ‘ijs’koud gerecht of is de chocolade gesmolten zoals je ziet bij soesjes en anderzins?

IMG_0312ChocoladebombeMaar terug naar de kip en haar ei! In de  zaterdageditie van ‘de krant van wakker Nederland’ stonden gisteren diverse eigerechten mooi uitgewerkt. Van een gekookt ei tot aan de omelet. En wat het verschil nu is tussen een roerei of een geklutst ei! Knap. Helaas, als je ze bij mij uit de pan krijgt, zie je geen verschil.

De ei en de wijn! Verbeeld het je: je trekt een prachtige volle Petit Verdot open uit Granada. Een rode topper in zijn eigen klasse, maar nu moet deze wijn de strijd aan met de zachte eismaak. Dat is toch niet te doen. Terwijl ik dit schrijf, trekt mijn mond al samen!
Geen volle rode wijnen, geen ‘houtwijnen’ en zelfs geen ‘vanilleachtige’ witte wijnen! Het werkt echt niet.

IMG_0313Denk liever aan frisse, licht verteerbare Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld of elegante, frisse  Chardonnay uit Alto Adige. Een Spaanse Albariño zal zijn werk ook goed doen!

En kom je er echt helemaal niet uit? Volgens mij is er dan maar een wijn die eieren kan verslaan! De bubble, de sprankel, de sparkling wine. Naast het feit dat dit type goed matcht met het ei – het maakt je mond lekker schoon – past hij ook voortreffelijk bij de gerookte zalm die je natuurlijk bij het ontbijt of de brunch serveert 🙂

Prettige Paasdagen! logo_champ_rgb-150x150