Paddenstoelensoep met bubbels

Paddenstoelensoep met bubbels

Méthode Cap Classique (MCC) is de Zuid-Afrikaanse term die sinds 1992 wordt gebruikt om mousserende wijnen te beschrijven die zijn gemaakt door middel van nagisting op fles, de techniek die traditioneel wordt geassocieerd met de Champagnestreek in Frankrijk.

Bij de productie van MCC worden allerlei druivenrassen gebruikt, maar de meest succesvolle voorbeelden worden doorgaans gemaakt van de traditionele champagnevariëteiten chardonnay en pinot noir.  

Gisteren was ik in de Champagne. Ho, nee niet real life natuurlijk, maar virtueel een webinar bijwonend, met zoom in mijn werkkamer. Waar Grégoire van den Ostende de actualiteiten en trends in de Champagnestreek met ons overliep. Zoals altijd is materiaal wat het Comité Champagne presenteert goed onderbouwd en fijn om te volgen.

Prachtig fotomateriaal behoorde tot de presentatie. Niet alleen van druiven en spectaculaire wijngaarden, maar ook wijnspijs. Champagne, geenszins alleen als feestelijk aperitief bedoeld. Nee, een echte maaltijdbegeleider kan het ook zijn. Of alleen een maaltijdsoep!

Crèmesoep basis

Wij eten op zondag meestal soep. Ik maak het vaak zelf, maar afgelopen zondag hadden we, door tijdgebrek onze toevlucht genomen tot soep uit een pak. Brrrrr. Paddenstoelensoep. Wat een smakeloze bende. Daar was zelfs de mooiste Champagne nog aan ten onder gegaan.

Hoe maak je zelf een goede paddenstoelen soep. Eerst maar eens de basis voor iedere crèmesoep:
145 gr blanke roux (verhouding 65 boter/ 80 bloem)
1,6 liter bouillon (zelf maken of bouillon blokjes)
1, 5 dl room, zout en peper
Paddenstoelen, gemengd en een uitje

Bereiding

De koude roux vermeng je in een ruime steelpan met hete bouillon.  Rustig roeren, roeren en roeren. Tot er een gladde substantie ontstaat. Nu kun je de rest van de bouillon eraan toevoegen.

In een koekenpan het gesnipperde uitje glazig bakken. Vervolgens de in stukken gesneden paddenstoelen mee bakken. Als het mengsel gaat bruinen schep je het uit de pan en hup bij de crèmesoep in de pan. Tot slot de room.
In de soepborden strooi je wat croutons en wat fijngesnipperde lente-ui. Heb je notenbrood gebakken toevallig? Wauw, dan is het helemaal af. Benieuwd of jij hier ook Champagne bij zal kiezen?