Pais of Listan Negro

Pais of Listan Negro

Pais is de Chileense naam voor het historische druivenras, ook wel bekend als criolla chica, mission en listan prieto. Het komt het meest voor in de wijndistricten Maule en Bio Bio in het zuiden van Chili en wordt voornamelijk op oude, niet-geïrrigeerde percelen gekweekt door boeren die de druif al langer in hun wijngaarden hebben staan. Nauwkeurige statistieken zijn er niet, maar er is in totaal worldwide waarschijnlijk ongeveer 10.000 ha. De variëteit werd vroeger als vrij inferieur beschouwd, maar de Spanjaard Miguel Torres heeft er onder meer een zeer respectabel sprankelend rosé van gemaakt en het verschijnt langzaam in meer bottelingen van exportkwaliteit. De wijnen geuren naar zwarte kersen en bramen. Vaak in de stijl van de Beaujolais gevinifieerd. Soepel, met een klein piepje koolzuur.

Schakelwijncursus

 De druif pais komt officieel uit Spanje. Het is een van de eerste druivenrassen die meegenomen werd naar Zuid-Amerika. De naam Missión komt hier ook vandaan. De druif kreeg deze naam omdat de Franciscaner missionarissen in Mexico en in Californië in de 17e eeuw werd verbouwd voor de sacramentele doeleinden. Door de phylloxera is de druif bijna kopje onder gegaan. Er bleef zo’n 240 hectare over eind in Central Valley.

 In Argentinië wordt de naam criolla chica gebruikt. Maar we praten eigenlijk over de listán negro. Het is een druivenras dat zijn roots in Castilla, Spanje had liggen. Listan negro genoemd dus. De druif wordt veel gebruikt op de Canarische eilanden, op het eiland Tenerife aangeplant op maar liefst 4500 ha in 2011. Door koolzuur-maceratie is men erin geslaagd om uitzonderlijke aroma’s uit deze medium-bodied wijn te halen. De druif wordt ook wel eens amuñeco genoemd.

Wijnschool-Soest