Paling en Auxerrois

Rookoven

Een goede vriend van mij, heeft als culinaire hobby “Roken”! Van zalm, makkelijk zul je misschien denken tot aan paling, kip, ham, biltong, eieren en kaas, kortom alles wat hij te pakken krijgt. Hoe bijzonder dat je op een dag denkt: “Ah, laat ik een rookoven kopen en die in de tuin zetten 🙂 ”. Vanochtend plaatste hij een nieuw rookexperiment op instagram. Paling! Gerookte paling. Tja, en ik zal ik natuurlijk niet zijn, als ik daardoor niet geïnspireerd word en uitgedaagd een spannend recept en een lekkere wijn hier bij te vinden.

Over bloemkool en pastinaak

Wel, dat is gelukt. Voor simpel en lekker: bloemkoolsoep met gerookte paling. Voor uitgebreid als hoofdgerecht: “Snoekbaars met pastinaak, beurre blanc en gerookte paling”.  Veel succes ermee. Oeps, het visgerecht met de beurre blanc is wel een recept voor keukenprinsen en –prinsessen. Lekker uitdagend.
Ben je niet zo’n held achter het fornuis, beperk je dan tot deze verrukkelijke bloemkoolsoep. De pittige kruiden en zonnebloempitten misschien weglaten en gerookte paling als garnituur toevoegen. Heerlijk met een glas wijn uit de wijngaard van Hartmut en Petra. Ik kies voor de Auxerrois. In de winkel heb ik twee lijnen. De top lijn:

Pondje Paling 🙂

Auxerrois

2018 Frei-Laubersheim Fels Auxerrois Auslese. Rijk, met een volle body uit een wijngaard die in 1946 is aangelegd. Stokken zijn maar liefst 75 jaar oud. Deze schenk ik bij de snoekbaars.
Bij de bloemkoolsoep schenk ik de andere lijn, de Spätlese. Met een goede verhouding zuur/zoet waardoor het een heerlijke gastronomisch inzetbare wijn is. Prijsverschil? Jazeker. De Spätlese is € 10,75 en de Auslese is € 18,75

Moederdag

Oh, misschien wil je je moeder wel verrassen op Moederdag door voor haar een van deze recepten te maken, met bijpassende wijnen. Voor het perfect gerookte pondje paling moet je maar eens op dit FaceBook kijken.

Druivenras

Auxerrois in drie smaken bij SmaakvanWijn

Tot slot nog even de auxerrois druif. Hij komt niet uit Auxerre! Lees maar. En mocht je al keuzestress ondervinden, ha ha, ik heb ook een briljante Nederlandse Auxerrois in de winkel! Van de Kleine Schorre. Uit Zeeland. €14,75, dus qua prijs er precies tussen in.