Panna Cotta met citroenrasp

Smultoetje

Van Hetty, een oud-wijncursiste, komt het volgende echt lekkere recept. Makkelijk te maken en verrukkelijk om te proeven. Een smultoetje zogezegd. Smultoetjes verdienen waarachtige wijnen – met een pietsje zoet! Een uitgelezen dessert voor de Beerenauslese Ortega!

ortega

Ortega

Ortega is een vroegrijpende Duitse kruising van müller-thurgau met de siegerrebe. Eerlijk is eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord maar de druif is al sinds 1948 een wijndruif. De druif rijpt vroeg, en ontbot vroeg, met alle gevolgen van dien! Nachtvorstgevaar ligt om de hoek! Ook de Engelsen omarmen de druif inmiddels voorzichtig aan! Opmerkelijk maar begrijpelijk is de druif te vinden in koude landen als Zweden, Canada en Denemarken.

Panna Cotta

Nagerecht voor 6 personen van 6 dl slagroom om in te koken, 2 dl slagroom om luchtig te kloppen, 70 gram poedersuiker, 1 vanille stokje, geraspte schil van een citroen, 4 witte gelatineblaadjes.

De gelatine moet je weken in koud water. De room met het vanillestokje (opengesneden) en de poedersuiker breng je aan de kook. Inkoken tot ongeveer 1/3 deel. Daarna natuurlijk af laten koelen. Het merg schraap je uit het vanillestokje in het roommengsel. Dan is het tijd voor de uitgeknepen blaadjes zacht geworden gelatine.  De citroen rasp je boven de gelatine-room. Waarna tot slot de lobbig geklopte slagroom door het roommengsel gespateld de schepping af maakt. Verdeel het over een mooie grote vorm die je stoer kunt uitstorten! Succes verzekerd he! pudding panna cotta