Parelende wijnontdekkingen in Nieuw-Zeeland

Parelende wijnontdekkingen in Nieuw-Zeeland

Wat weet jij van Nieuw-Zeeland?

Of zullen we zeggen, wat wil je van Nieuw-Zeeland weten? Een ding is zeker, als er een land is met frisse, zuivere en verteerbare wijnen, dan is het Nieuw-Zeeland! Je kunt je niet voorstellen dat hier ruim vijftig jaar geleden amper iets van wijnbouw te bespeuren was! Slechts 400 ha van het Kiwiaanse landschap werd opgeofferd aan de wijnbouw. Op dit moment is dat ruim 35.000 ha!

Daar waar de wijnen eerst bladachtig en groen smaakten, heeft de komst van Richard Smart dat veranderd in sappig en fruitig!  Hij introduceerde het canopymanagement! Een nieuwe toekomst voor druiven die voorheen altijd de tweede viool hadden gespeeld, in de schaduw van het blad, kregen nu op eens zonnestralen en warmte te voelen!

Ook al zou je denken dat het de druiven in een zee van warmte baden, immers de geografische setting is tussen de  35ste en 45ste breedtegraad, is niets minder waar! Het zijn wel eilanden! Dus de invloed van de oceaan is overal merkbaar. De krachtige westenwind uit de Stille Oceaan, en des Hobbits bergen bieden de wijngaarden koele klimatologische omstandigheden. Dus ja, de sauvignon blanc verheugde zich weer in zijn lot!

Net zoals de pinot noir! Ook deze Bourgondiér geniet in de koelte van Nieuw-Zeeland van een fijn leven! Veel beter eigenlijk dan in dat natte, verhagelde ‘homeland’ 🙂

Oud-sommelier van het Rotterdamse Parkheuvel Jaco van Hensbergen, vertoeft sinds het begin van dit jaar op het Zuider-eiland, waar hij  zich verdiept in de kunst van het wijn maken. Momenteel even over, verzorgt hij hier in ons land verschillende proeverijen. Het verslag hier onder is van de proeverij die hij in Hillegom heeft gehouden. Op 8 oktober is Jaco in Soest. In Studio Smaak van Wijn. Daarvoor zijn op dit moment nog twee stoelen vrij voor de snelle beslisser. Masterclass Nieuw-Zeeland!

NZ bij Jaco

 

De ontdekkingen van Nieuw Zeeland door de ogen van een afgestudeerde Hotello, die zich met liefde in de wijnwereld stort! Het woord is aan Niels Overmeire van Restaurant de Moerbei in Warmond:

“Nieuw Zeeland kennen wij allemaal van de geparfumeerde, stuivende Sauvignon blancs. Wat veel mensen niet weten is dat het klimaat uiterst geschikt is voor een diversiteit aan druivenrassen. Wat denk je van bijvoorbeeld montepulciano, barbera, of merlot? Rond 1990 is men begonnen met de actieve wijnbouw in Nieuw Zeeland, vanaf volgend jaar gaat er dan ook veel gesproken worden van “oude wijn stokken” in veel gebieden, waarmee de leeftijd van 15 jaar is bereikt.

Maandag 14 september staat in het teken van de onontdekte pareltjes die nog op zoek zijn naar een importeur in Nederland. De proeverij vindt plaats bij Jaco van Hensbergen, oud sommelier van Parkheuvel ** en tegenwoordig assistent wijnmaker bij Eradus Wines in Marlborough. Om warm te draaien alvast een glas mousserende wijn NO.1 Estate Blanc de Blanc, Marlborough.

Nu serieus aan de gang. We beginnen op het Noordereiland waar op het Waiheke Island Man O War gevestigd is. Een estate waar men pas in 1993 begonnen is met de aanplant van chardonnay, viognier, pinot gris, sauvignon blanc maar ook merlot en syrah op 150 hectare verdeeld in verschillende blokken met vulkanische ondergrond voor de witte rassen, terwijl de rode met hun voeten in de klei staan..

De proeverij wordt vervolgd met Pask Winery uit Hawke’s Bay, bekend van de Gimlet gravels. Keien die door de Ngaruroro River rond 1867 zijn neergelegd nadat de rivier uit zijn oevers trad. De keien reflecteren de warmte van de zon en zorgen voor goede drainage van het oppervlak. Naast de uitmuntend groeiende syrah staan hier de Bordeaux variëteiten aangeplant. Te proeven is de Gimlet Road Range: Sauvignon Blanc, Chardonnay en een blend van cabernet sauvignon, merlot en malbec.

Het Zuidereiland is de volgende stap. We doen Nelson aan gelegen ten westen van Marlborough. Nelson kent de meeste zonuren van Nieuw-Zeeland. Vier estates zijn vertegenwoordigd waar met name de Viognier van Waimea family Estate opvalt, net zoals de Pinot Noir van Kahurange met een mooie body en rijk rood fruit. De overige domeinen Seinfried en Anchorage vind ik er niet echt uitspringen. Wel mooi gemaakt.

Zeg je Nieuw Zeeland dan wordt er meteen Marlborough geroepen. 60% van alle wijngaarden uit Nieuw-Zeeland liggen hier. De wijnbouw is hier eerder op gang gekomen dan in de rest van het land, Montana ( tegenwoordig Brancott Estate) is hier halverwege de ’70 begonnen met de aanplant van Sauvignon Blanc voor commerciële doeleinden. De dagen in Marlbourough zijn lang, de nachten zijn koud met lage temperaturen.

Zeven wijnhuizen zijn present met een selectie. Johanneshof Cellars trapt af met een fantastische mousserende Marlborough ( traditionele methode). Het is een Blanc de Blanc. Helaas valt hun Pinot Noir minder in de smaak. Veel onrijpe tonen in de wijn en onaangename tannines.

Hunky Dory is aanwezig met een prima Sauvignon Blanc en een spannende blend “The Taylor” gemaakt van pinot gris, gewurtztraminer en riesling. Mooi gebalanceerd en gastronomisch ook prima inzetbaar. De  wijnen van de overige estates zoals Huia, te Whare Ra en Omaka Springs zijn naar mijn smaak te geparfumeerd.

Central Otago als laatste. Het gebied waar boven het gat in de ozonlaag zit. Door de geringe luchtverontreiniging en het gat in de ozonlaag is de UV straling in Nieuw-Zeeland erg sterk. Zorg dus voor een goede zonnebrandcreme, vooral ’s zomers overal in het land en van Juni-Augustus in de wintersportgebieden. Koop je zonnebrandcreme in Nieuw-Zeeland, deze heeft de juiste beschermingsfactor tegen de sterke UV-straling. Denk ook aan een goede zonnebril. Altijd een petje op.

We kunnen begrijpen dat de hoge UV straling niet ideaal is. Central Otago kent 118 producenten met een totaal oppervlakte van een kleine 200 hectare. Pinot Noir kan hier moeilijk rijp worden in de zonnige maar korte zomers. In het noorden bij Lake Wanaka is de grootste producent Rippon, iets zuidelijker aan Lake Dunston gelegen Pisa Range  Estate maakt een fantastische Riesling, evenals Amisfield.

Tussen het proeven door wordt er een heerlijke lunch geserveerd met een glaasje natuurlijk 🙂 Wel even wat anders dan Nieuw-Zeeland, Joey de Kruif (Drinks & More) heeft wat bijzonders uit Campanië ontdekt en importeert dit nu. Joaquin gemaakt van Creco, Fiano di Avellino en Falanghina, prachtige volle wijnen breed inzetbaar.

Na de lunch de restjes drinken we de restjes op in de zon. Weer veel geleerd en geproefd. Het is weer een mooie dag geweest!