Pays d’Oc IGP presenteert Languedoc-Roussillon glas

Pays d’Oc IGP presenteert Languedoc-Roussillon glas

Elegant, lang en slank met een onweerstaanbare charme

Een van de leukste reizen in de afgelopen jaren was wel die met Pauline Marres van Pitch PR naar de Languedoc! Een superreis. En toen we daar rondreden, de wijngaarden bezochten, lunchten met wijnmakers en wijnmaaksters, besefte ik pas voor het eerst hoe fantastisch die Languedoc zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Met trots kan ik ook zeggen dat ik veel wijnen uit dit heerlijke Franse gebied in mijn wijnkast in Studio Smaak van Wijn heb liggen! Paul Mas, Domaine Gayda, d’A, om maar wat te noemen.
Onvoorstelbaar de moeite waard! Leuk om te horen dat men hier – net voor we het nieuwe jaar in gaan – een eigen glas bij het gezicht van Pays d’Oc introduceren!

wijnmerk Pays d'OCAmsterdam, 18 december 2014 – Na de Bourgogne, Bordeaux en Moezel presenteert wijnlabel Pays d’Oc IGP, op de valreep van dit jaar, het nieuwe Languedoc-Roussillon glas. Het glas is ontworpen door- en een initiatief van Dominique Laporte, de beste sommelier van Frankrijk, in samenwerking met de drie interprofessionele organisaties binnen de Languedoc-Roussillon. Dit is de eerste keer dat een sommelier het initiatief heeft genomen om een glas voor een regio te ontwerpen.

Het uiteindelijke ontwerp kwam tot stand na een lang traject van testen en proeven. Zo werd er in 2013 een wijnproeverij georganiseerd waar zeven verschillende wijnen in elf verschillende glazen zijn geproefd om te onderzoeken wat het glas voor impact op de geur en smaak van de wijn heeft. Hieruit zijn er drie glazen gekozen. Glas producent Schott Zwiesel heeft aan de hand van deze glazen het uiteindelijke glas ontworpen dat alle kenmerken bevat om de kwaliteiten van de wijnen uit de Languedoc-Roussillon nog beter tot hun recht te laten komen.

Het glas heeft een diameter van 90 mm. Dit geeft een groot oppervlak wat nodig is om de rijke en complexe wijnen beter van zuurstof te kunnen voorzien, om zo de smaken nog verder te laten ontwikkelen. Het glas is 211 mm hoog en heeft een slanke look, wat het geschikt maakt voor feestelijke tafels. De vorm van de kelk is modern en elegant, met een ronde maar scherpe curve. Het is ontworpen om de delicate aroma’s vrij spel te geven en de wijn een zekere frisheid mee te geven. Het glas is geschikt voor zowel mousserende wijnen en likeurwijnen als de complexiteit en de grote diversiteit van de aromatische cépages uit de Languedoc–Roussillon, in rood, wit en rosé. Perfect voor Pays d’Oc IGP wijnen.

Over Pays d’Oc IGP

Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Deze regio is erkend door de Europese unie en is een collectief merk. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 2600 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 20.000 wijn producenten. In 2013 werden in Nederland meer dan 36 miljoen flessen verkocht onder dit label. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 23% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden. Voor meer informatie kijk vooral even op de volgende site:  www.paysdoc-wines.com.

languedoc omaine Gayda Languedoc Syrah kaartje languedoc