Pecorino in een match met coquilles

Pecorino in een match met  coquilles
Verdicchio Sardinië

Stel, je wilt je gasten eens verrassen. Buiten de gebaande Chardonnay en Sauvignon Blanc paden gaan. Lekker spannend. Je kunt vele wegen inslaan. Naar Duitsland voor de Scheurebe, naar Spanje voor een witte Rioja, naar Sardinië of Sud-Ouest Frankrijk. Nou ja, te veel om op te noemen. Er is zoveel moois onder de zon, dat helaas door de wijnliefhebber die niet de moeite neemt zich te laten adviseren, jammer genoeg niet snel geproefd zal worden.

Le Marche

Vorige week mocht ik een presentatie over Le Marche geven. Die mooie wijnstreek aan de oostkant van Italië. Vroeger heerlijk niet-toeristisch rustig, maar tegenwoordig door steeds meer landgenoten ontdekt. Naast de mooie stranden, de heerlijke wijnen zijn er ook hele bijzondere B&B’s te vinden. Dus als het allemaal weer mag en kan, is deze streek van Italië zeker een aanrader. Ze hebben hier eigen druivenrassen voor rood, maar ook voor witte wijn. Zoals de bianchello, de verdicchio en de pecorino. Over deze laatste doen veel verhalen de ronde, de waarheid ligt in het midden, maar wat in ieder geval correct is, is dat hij een verrassende come back heeft gemaakt.

Proeven en prijzen

Beloofd is beloofd, de technische kant van het ras, daar gaan we niet teveel op in. Maar wat kun je hier nu voor lekkers bij eten. Best veel! Pecorino is vol en krachtig. Aromatisch. Je ruikt heerlijk zoet fruit als meloen en rijpe peren. Een wat anijsachtig aroma en citrus. De smaak blijft lekker lang hangen. Weer dat anijsachtige en fris citrus.
Gastronomisch gezien kan de wijn tegen een stootje. Maar wat je niet moet doen is hem serveren met pecorino kaas. Pecorino Romano is een harde schapenkaas met een hele zoute smaak. De kazen worden in zeewater gewassen. Wil je wel een kaasplank maken, kies dan voor een goede Hollandse boeren extra belegen of eventueel een hele rijpe geitenkaas. Als voorgerecht kan hij uitstekend Sint Jacobsschelpen begeleiden. Om en om kort in de pan bakken, misschien met een klein jasje van ontbijtspek. Dat wordt echt genieten!

Even buiten de box denkend, heb je wel eens een carpaccio van tarbot gemaakt. Okay, eerlijk is eerlijk, dat is niet het makkelijkste voorgerecht. Maar wel onwijs lekker. Je zult veel complimenten krijgen! Als hoofdgerecht pas hij zeker bij gevogelte als ‘kip aan ’t spit’, maar ook zetten wij hem wel bij eens bij Wiener Schnitzel neer. Kortom probeer het eens uit. (Koop wel een goede 🙂 )

SmaakvanWijn Soest

Wil je meer weten over het combineren van wijn en spijs, dan is de Wijnschool van SmaakvanWijn een aanrader. Hier zit je niet in een hotelzaaltje met een schoolopstelling, maar echt in een wijnschool. Met z’n allen aan de proeftafel! Dat zorgt voor veel interactie en mooie discussies.