Pergola en waarom?

Pergola en waarom?

Giro d’ Italia

Bij de Giro d’Italia gisterenavond kwam de volgende interessante vraag op tafel. “Waarom gebruikt een wijnboer een bepaald geleidingssysteem zoals de pergola voor zijn wijnstokken?” Wel, soms is het eenvoudigweg wettelijk verplicht. In de Champagne zijn bijvoorbeeld slechts vier specifieke leidsystemen goedgekeurd, afhankelijk van het druivenras.
Wat betreft het hoe en wat zijn er diverse basisvormen waaruit gekozen kan worden. Laten we de pergola maar eens nader bekijken

Vooraf dan nog even dit, er is het basisonderscheid tussen de twee hoofdgeleidingsvormen. Namelijk die zonder ondersteunend hulpmateriaal (dus over de grond heen leiden of de bush vine) en de veel grotere groep die wel ondersteunende materiaal nodig heeft. Hier zijn veel varianten van. Zoals de pergola.

Wijnstokgeleiding (enkele varianten)

pergola

Als de wijnstok zonder hulp over de grond groeit, dan kunnen de scheuten vier tot zes meter lang zijn en deze liggen ​​vaak in een cirkel. Denk aan het mandje op Santorini bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen de druiven de door de grond gereflecteerde warmte opnemen. Bovendien zijn ze tegelijk beschermd tegen de wind. Dit geldt vooral in zuidelijke landen. Op het Italiaanse eiland Sardinië, op het Griekse eiland Santorini en ook op de Canarische eilanden kom je dit tegen. Een nadeel is de kwetsbaarheid voor schimmelziekten door direct contact met de grond.

Bushvine: deze methode werd al in de oudheid gebruikt door de Grieken en is door de Romeinen overgenomen. Het is een bijzondere vorm van geleiding zonder ondersteuning. Het is geschikt voor laag groeiende wijnstokken in wijngebieden met weinig regen en wordt nu veel rond de Middellandse Zee gebruikt. De gobelet ziet er, als je de het blad wegdenkt, inderdaad uit als een beker.  

wijngaard

Albereta: dwars door de bomen heen: dit hoge geleidingssysteem vind je in Italië, Spanje en Portugal. De wijnstokken groeien op of tussen bomen. Aversa in Campania wordt als DOC-gebied hiermee zelfs bestempeld als cultureel erfgoed. Er zijn ook lokale varianten in Emilia-Romagna, Toscane en Veneto.

Pergola: een geleiding die al in de oudheid werd gebruikt. Voor wijndruiven en vooral voor tafeldruiven. De pergola wordt veel gebruikt in Noord-Italië, waar de luifels variëren, maar vaak op het hellend vlak staan. Zo is in Trentino de hellingshoek van de wijngaard 20 tot 30ºC. Ook in de Abruzzen en de Veneto komt deze vorm van wijnstokgeleiding voor.

Opnieuw belangstelling voor de pergola

Er is de laatste tijd opnieuw belangstelling voor pergola-systemen ontstaan. Het onderschept de meeste zo niet al het zonlicht en heeft dus een hoog opbrengstpotentieel in marginale klimaten. De bladluifel kan een voordeel zijn omdat de temperatuur toeneemt met de klimaatverandering en in Aosta is de waarde van de luifel bovendien de bescherming tegen forse hagelbuien. Aangezien een pergolasysteem normaal gesproken minder wijnstokken per hectare heeft, zeggen critici dat het te veel knoppen en trossen produceert om de wijnstok in balans te houden, wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de druiven. Er wordt ook gedacht dat de afstand van het fruit tot de grond de kwaliteit van de druiven beïnvloedt.

Een populaire perceptie in Europa is dat druiven die dichter bij de grond zijn, meer van de uitgestraalde warmte van de aarde ‘voelen’ en daardoor beter rijpen. Het is zo dat bij de grond het temperatuurbereik hoger is: overdag warmer, maar ’s nachts koeler. In het pergola-latwerk is vorstschade daarom zeldzaam en dit verklaart de populariteit in bergachtige regio’s, zoals het Aostadal, Alto Adige, Noord-Piemonte en gebieden van Argentinië.

Goede temperatuur is een belangrijke factor in de rijping en kwaliteit van druiven. Echter in een warm klimaat is het minimaliseren van blootstelling van druiven aan hoge dagtemperaturen wel heel belangrijk. De druiven in het pergola-latwerk worden vaak ’s middags (het heetst van de dag) in de schaduw gezet door het bladerdak en gedeeltelijk in de latere uren blootgesteld aan de schuine stralen van de zon. Daarnaast kunnen in gebieden waar het klimaat wordt beïnvloed door wind uit de kust, de temperatuurverschillen tussen de luifellagen minder groot zijn omdat de luchtstroom de neiging heeft de warmere en koelere lucht te vermengen. En temperatuurverschillen wil de wijnboer juist vermijden.

SmaakvanWijn, de wijnschool van Soest


Mooi, tot zover de pergola en het antwoord op de vraag. Het je ook een vraag over wijnbouw, wijnachtergrond of gewoon over wijn? Aarzel niet om mij te mailen, te appen en een brief schrijven mag ook 🙂

Wijnschool-Soest