PERSWIJN ZOMER PROEVERIJ ZONDAG 26 MEI MÖVENPICK HOTEL AMSTERDAM

PERSWIJN ZOMER PROEVERIJ ZONDAG 26 MEI MÖVENPICK HOTEL AMSTERDAM

logo zomerproeverij PWPROGRAMMA WORKSHOPS EN BESLOTEN PROEVERIJEN

Tijdens de Perswijn Zomerproeverij op zondag 26 mei spelen diverse wijnimporteurs en wijnhuizen met hun bijzondere wijnen de hoofdrol. En het 25-jarig jubileum van Perswijn krijgt op verschillende manieren aandacht. Maar deze keer wordt de proeverij verder gekenmerkt door een aantal bijzondere workshops. Diverse chef-koks, maîtres, gerenommeerde wijnprofessionals en de top van wijnboeren uit de Languedoc geven in besloten proeverijen een kijkje achter diverse wijnen, vaak gecombineerd met verrassende spijs. Hieronder een overzicht.

Wijn-spijs met restaurant Vermeer

Christopher Naylor en Niek Beute van Restaurant Vermeer in Amsterdam zijn gastheren van twee wijn-spijs proeverijen op 26 mei. Onder de titels “Cool Rouge: gekoelde Beaujolais in combinatie met spijs” en “Eetrosé: wat eten we bij een glas rosé?” laten zij zes wijnen laten proeven, met begeleidende kleine gerechtjes van hoog niveau.

De wijnen uit de Beaujolais zijn ideaal om gekoeld te drinken; het is de perfecte wijn voor warme zomerdagen, als variatie op witte en roséwijnen. En daarnaast ook zeer goed te combineren met – al dan niet zomerse – gerechten. Bij de zomer hoort rosé. Het idee dat rosé alleen maar een vrouwendrankje is, is al lang passé. Maar is rosé ook op een andere manier te drinken dan als aperitief, en op het terras? Christopher Naylor en Niek Beute bewijzen dat dit absoluut het geval is.

perswijnLanguedoc

Perswijn heeft, ter gelegenheid van het jubileum, de crème de la crème van de wijnboeren uit de Languedoc op de proeverij uitgenodigd. Hiermee grijpt Perswijn terug naar de begintijd: het eerste evenement van het wijntijdschrift was een grote proeverij van wijnen uit de Rhône. Op dit moment zijn de goede wijnen van de Languedoc even veelbelovend als die uit de Rhône destijds. De directeur van het Syndicat de L’AOC Languedoc et des Coteaux du Languedoc, Jean-Philippe Granier, is gastheer van een bijzondere besloten proeverij. Onder de titel “Het beste uit Languedoc” presenteert Granier, een bevlogen verteller, een mooie selectie wijnen uit de Languedoc waarbij hij ingaat op de geschiedenis van deze befaamde streek.

Rías Baixas

In Rías Baixas regent het meer dan in Nederland, en deze zware regenval in combinatie met de werking van zeezout zorgt voor afbrokkeling van het graniet ‘xabre’. Het xabregraniet biedt grote mineraliteit aan de wijnen van Rías Baixas, en een elegante zilte touch in de afdronk, vanwege de nabijheid van de zee. De druivenvariëteit albariño, een van de beste witte druivenrassen van Europa, sluit perfect aan op dit terroir, en is perfect te combineren met schelpdieren, zalm, rijst, stoofschotels en vooral oesters en schelpdieren in het algemeen. Tijdens de proeverij gaat Germán Muñoz in op de werking van dit unieke terroir.

Muñoz is consultant in wijnen en terroir en heeft een indrukwekkende lijst van kwalificaties, waaronder een graad in agrotechniek, en Masters in oenologie, wijnbouw en de marketing van wijn.

Een wereld van Bubbels

IMG_4067Van champagne tot Cap Classique en van Sekt tot Prosecco; de wijnwereld sprankelt als nooit tevoren. Mousserende wijnen zijn populairder, meer divers en beter dan ooit, ze komen uit alle wijngebieden en van verrassend veel verschillende druiven. In een themaproeverij laat Lars Daniëls MV niet alleen klassieke mousserende wijnen proeven, maar ook aparte bubbles uit onverwachte gebieden. En uiteraard vertelt hij -in woord en beeld- hoe de verschillende typen gemaakt worden en wat de specifieke kenmerken van herkomst en vinificatie doen met het karakter van de wijnen. Daniëls mag zich als een van de weinige Nederlanders Magister Vini noemen. Daarnaast geeft hij les aan de Wijnacademie, is hij verbonden aan het begeleidingsproces van Magister Vini, lid van de examencommissie van de Vinologenopleiding. Hij redactielid van Perswijn

1988 toen en nu

Ronald de Groot, mede-oprichter, uitgever en hoofdredacteur van Perswijn, presenteert in twee kleine, exclusieve proeverijen een aantal Franse wijnen uit 1988, het geboortejaar van Perswijn. Hij schenkt onder andere wijnen uit de Rhônestreek (Cornas, Châteauneuf-du- Pape), de Sud-Ouest (Madiran, Jurançon) en uiteraard de Bordeaux (Pomerol, Pauillac, etc.). 1988 is een klassiek jaar met veel zuren. Tijdens deze besloten proeverij kijken deelnemers in hoeverre de zuren van destijds de wijnen nu nog goed in conditie hebben gehouden.

Bourgondisch wit

Perswijn mede-oprichter Karel de Graaf geeft een Masterclass over de Bourgogne met als titel: ‘het paradijs voor de Chardonnay’. Hij gaat hierbij onder meer in op verschillen in terroirs, het juiste oogstmoment, de vinificatie en opvoeding. Daarnaast komen de beste wijngaarden en dorpen voor witte Bourgogne aan bod. Uiteraard wordt er ook een serie fraaie wijnen geproefd.

Programma proeverijencremant

12:30-13:30 uur: Een wereld van bubbels: Verrassend Mousserend – Lars Daniëls á € 15.00

12:30-14:00 uur: Bourgondisch wit – Karel de Graaf á € 15.00

13:00-14:00 uur: 1988, toen en nu – Ronald de Groot á € 40.00

14:00-15:00 uur: Coul Rouge: Beaujolais in combinatie met spijs á € 30.00

14:00-15:00 uur: Rías Baixas, paradijs van xabre – Germán Muñoz á € 15.00

15:00-16:00 uur: 1988, toen en nu – Ronald de Groot á € 40.00

15:00-16:00 uur: Languedoc – Jean-Philippe Granier á € 15.00

16:00-17:00 uur: Eetrosé: wat eten we bij een glas rosé? á € 30.00

16:00-17:00 uur: Rías Baixas, paradijs van xabre – Germán Muñoz á € 15.00

De tweede editie van de Perswijn Zomerproeverij vindt plaats op zondag 26 mei in het aan het IJ gelegen Mövenpick Hotel in Amsterdam. Dit evenement is een laagdrempelig evenement voor elke wijnliefhebber of wijnprofessional.

Locatie: Mövenpick Hotel, Amsterdam Datum: Zondag 26 mei 2013
Tijd: 12.00 – 17.30 uur
entreeprijs € 15,-

abonnees betalen € 9,50

Kaarten voor de proeverij en de besloten proeverijen en workshops zijn te bestellen bij  Perswijn.

Hou gedurende het hele jaar de website  en de Facebook pagina van Perswijn in de gaten voor acties en evenementen in het kader van het jubileum van Perswijn. Gedurende het jaar zal in Perswijn zelf worden teruggeblikt op 25 jaar Perswijn, wijnhandel in Nederland en daarbuiten, en worden adverteerders en abonnees van het eerste uur in het zonnetje gezet.

Ingezonden 7 mei 2013

1 Reactie

  • Margo Samaras Posted 16 mei 2013 15:37

    Een van de deelnemende importeurs is Goods & More. Kom langs en laat je verrassen door onze Griekse kwaliteitswijnen! Wij kijken er naar uit je te ontmoeten de 26ste!

Reageren is niet mogelijk.