Pesto en pasta

Pesto en pasta

pesto en pastaWoensdag, 3 mei

De woensdagproefgroep, in de volksmond de WoPG genoemd is als altijd gezellig druk en aangenaam hilarisch. Er wordt serieus geproefd maar pittige opmerkingen worden niet geschuwd. Aan ‘adremheid’  geen gebrek. Het thema: Zuid-Amerika met wijnen uit Uruguay, Chili en Argentinië.  Plus een aangename verrassing. Twee extra wijnen, een Hongaar: Egri Bikaver uit 2006 en een Muscat uit de Roussillon, opvallend fris en lekker! Wauw, dat is nog eens een aspergewijn zeg!

Pesto en pasta

We eten vooraf (thuis) een pastasalade met eigengemaakte pesto. Pesto maken is waarlijk niet zo moeilijk. Hier doen we het volgens de Jamie methode. “This easy, beautiful pesto recipe is absolutely bursting with fresh herby flavour. ”  Uiteraard met verse basilicum, pijnboompitten en een goede olijfolie. Dat laatste is een must! Hij moet fris en geurend zijn. Anders schiet het zijn doel voorbij. Vergeet de parmezaan niet want die hoort natuurlijk bij de pesto en pasta.

Mozzarella

De bouwstenen voor deze pesto en pasta  salade zijn simpel. Neem een pastasoort die je lekker vindt, de verse eigengemaakte pesto, zongedroogde tomaatjes, veel rucola en verse buffelmozzarella. Bezuinig niet op de buffel! Hier in de buurt hebben we twee favoriete kaaswinkels, een in De Bilt en een om de hoek in koninklijk Baarn. Echte buffelmozzarella is hagelwit , doordat er geen carateen in buffelmelk zit, en heeft een dunne en gladde huid waar spanning op staat. Als je de mozzarella aansnijd moet de huid licht springen en de structuur gelaagd zijn.  Dus let daarop!

Borgo conventiBorgo Conventi

Voor de wijn gaan we uiteraard naar Italië. Borgo Conventi is het wijnhuis in Friuli van de imposante onderneming Ruffino die ooit, in 1877, in Toscane begon. Ruffino is nog steeds een grote naam in Toscane maar heeft inmiddels meer domeinen. In Friuli maakt het verfrissende, geurige wijnen zoals de Friulano. Friulano, dé witte wijn van Friuli, is apart in zowel in aroma als structuur. Witte bloesem en een minerale ondertoon. Fris, maar ook rond en zacht. In het verlengde van de salade.

Bewaren