Pink – Rosé – voor als de wind gaat liggen

IMG_9113Bobal, zinfandel, cabernet sauvignon, pinot noir, cinsault. Grenache, syrah, grolleau, malbec, cabernet franc, gamay, merlot, mourvedre…. Zo maar wat druiven op een rij, die één ding gemeen hebben en dat is dat je er rosé van kunt maken.

Ze lagen in hun magnums, halve bouteilles, crémantjasjes, gekoeld in grote wijnkoelers te wachten op ons, de proevende pers, wijnliefhebbers, importeurs en wijnhandelaren. In het Casa te Amsterdam.

De roséparade. Op de derde van april naar Amsterdam en de vierde van april naar  zee bij Knokke. Nu was en is hier de wind al abominabel fel en koud, geen Rosé-windje dus, in Knokke, langs zee, zal het nog ijziger zijn. Maar wel een zonnetje daar misschien. Dat geeft de echte Rosé ambiance! picknick mand

In Amsterdam moest je daar een beetje door heen proeven.

Asian winesBij de zogenaamde ‘FreePouringTable’ stonden de wijnen van Cave de Wittenberg uit Beek, een beetje eenzaam zo, zonder ‘sommelier’.
Daarnaast stonden de Aziaten – bleekroze tot felgekleurd – klaar om uit geschonken te worden. Syrah uit Thailand, zinfandel uit India – wauw, niet alleen grappig maar ook een bite! Iets voor spicy food!  Binnenkort veel meer over deze Aziatische wijnen, met prachtig fotowerk van Victor Petit. Op Smaakvanwijn.com natuurlijk.

Luiten wijnimporteur was aanwezig met een meerdere landenpalet. Hun wijnfilosofie spreekt ons wel aan:  “Bij Luiten Wijnimporteur willen wij er voor onze klanten zijn en niet andersom. Ons team bestaat uit 6 enthousiaste en betrokken mensen, die hun relaties bij naam kennen – zowel klanten als leveranciers. Bij Luiten Wijnimporteur heeft het begrip ‘service’ nog echt inhoud. Niet goed? Geld terug, zonder enige verplichting. Wij werken alleen op afspraak en leveren met een persoonlijk advies. Of het nu gaat om de wijnen die u bestelt, een originele verpakking of uw eigen naam op het etiket.”

photo_lamotte_1 photo_chateau_reva_0

Op zoek naar een importeur is Château Rêva uit de Provence. Bleke rosé’s van grenache, cinsault en syrah uit de Var. Het prachtige domein ligt op een uurtje afstand van Saint-Tropez, dus als je toch die kant op gaat van de zomer? Ze maken witte, rode en bleke roséwijnen – op Bordeauxmodelfles gebotteld. Daarnaast crémant van cinsault en een witte crémant van ugni blanc.

IMG_4174Uit de Loire is Kevin Vigne gekomen. AOP Touraine met rosé en crémant de Loire. De Cellier Beaujardin is een coöperatie van een twintigtal onafhankelijke wijnbouwers, samen goed voor 200 ha aan wijngaarden en een gemiddelde oogst van 12.000 hl.  In de hoofdzetel op de hellingen van de Cher op enkele km. van Chenonceaux, hartje Touraine, wordt er gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. De oude Cave d’Athée sur-Cher doet dienst als opslagruimte. Wijntoeristen zijn op beide plaatsen welkom.

Uit de Languedoc is Domaine des Bugadelles aanwezig. Een biobedrijf. Vlakbij de Middellandse zee gelegen. Naast Massif de la Clape. Overigens ook nog op zoek naar een ‘ambassadeur’ in den lage landen.

SAM_2833Rudy Joostens van Domaines Vinsmoselle en zijn college staan met een complete roze uitmonstering van wijnen uit Luxemburg. Niet zomaar even samen te vatten. Dus binnenkort aandacht voor Domaines Vinsmoselle waarvoor we zowel ‘nat’ als ‘droog’ huiswerk hebben meegekregen, wat wellicht gaat uitmonden in een bezoek aan de caves langs de route-du-vin in Luxemburg. Ook Chateau La Marzelle komt terug op Smaakvanwijn, met hun wijnen uit grand cru en grand cru classé – uit Saint-Emilion.SAM_2826

Op weg naar de uitgang proefden we de rosé van het Spaanse Villavid. Gevestigd in Castilla La Manche sinds het midden van de 20ste eeuw. Opgericht in 1952 als “Dulce Nombre de Jesus, Soc. Coop of C-LM”. De bijzondere rosé die we hier proeven is gemaakt van bobal druiven. Dit druivenras is het Spaanse antwoord in deze streek op de dagelijkse hitte, de nachtelijke koude, de soms extreem felle wind. Expressieve rosé –  met bewaarpotentieel – van een kalkrijke arme bodem. SAM_2824Maar liefst een oppervlakte van 2000 ha aan wijngaard! Pffff…. en hiervan is 1100 bobal!
Bobal, druif met een dikke schil, een blauwzwarte kleur, waarin veel kleurstoffen opgeborgen zitten.
Rosé maken, het vinificatieproces, hoe zit het ook alweer? Wel, kijk even verderop op Smaakvanwijn, daar staat het uitgelegd.

Van de foodredactie nog de goede tip om een lekkere ham in te slaan voor je zomerse wijn. The Bubbly Professor noemde deze bijvoorbeeld: “Rosé…just about any Rosé would be lovely, and this might be a time where Rosé d’Anjou with its slight hint of sweetness will absolutely shine.  A rosé made from Sangiovese, which to me always seems to have a charming little hint of baking spice in the flavor would also work.  If you have a rich uncle, tell him to bring Domaine Tempier Bandol Rosé, and save a bottle for me!”

pijl Bron en verder: The Bubbly Professor

Ben je nog niet verdronken in de zuurstokroze drank? Heb je even tijd? Dan hup over naar de RhoneRangers.

“After tasting through the 28 Rosés from the wineries listed event program guide, it was time for “Taster’s Choice”…Yup..it’s just what it should like.  I’m off “the clock”, and on to whatever I strikes my fancy.  After all this is gathering of the best Rhone wines America has to offer, and I wasn’t about to leave without tasting some white and red wines too!  I didn’t have as much time as I’d like, but the following wines stood out for me…”

pijlBron en into the Rosé:  Enofylz WineBlog.