Bruno Sorg Pinot Gris Alsace

Bruno Sorg Pinot Gris Alsace

De laatste vraag, vandaag en dan zit het zomerwijnspel 2014 van SmaakvanWijn.com er op! Zeven weken lang speelden we je de bal toe en kon je letters verzamelen. Nu is het een kwestie van ze in de goede volgorde te zetten! In het totaal heb je straks 44 letters op je bord liggen en van ons krijg je een uitroepteken om er achteraan te zetten.
Er zitten natuurlijke dubbele bij. Dat hebben we telkens aangegeven. Een laatste tip voor nu: de zin bestaat uit negen woorden. Onderaan dit artikel vind je de laatste vraag. Heel veel succes. Lees nogmaals de voorwaarden door, je vindt ze hier: Zomerspel! De uitslag en de gelukkige winnaar publiceren we volgende week zaterdag, 23 augustus hier en op het Facebook Smaak van Wijn.

Pinot Gris wijnen Alsace

Bruno Sorg Alsace Frankrijk Sylvaner -  Vieille VigneHet lijkt zo moeilijk om bij vegetarische gerechten een wijnkeuze te maken! Moeizaam, want voor je gevoel mist een kern zoals rood vlees, gerookte vis, lamsbout, kip en zo weet je er nog wel wat te noemen.
Echter, is het dan zo, dat onze wijnkeuze alleen gebaseerd is op het hoofdonderdeel? De kern, het middelpunt waar het allemaal om draait?

Wel nee,  de invloeden van kruiden, smaakstoffen, vetten, zuren, kooktechnieken spelen net zo goed mee in het toneelstuk van de smaak.
Als je een ree-filet pocheert in wildbouillon, krijg je een ander mondgevoel dan het zelfde reetje, maar dan krokant gebakken. Als je een aardappeltje kookt, smaakt dat anders dan gepureerd. Geef je een snufje nootmuskaat bij de bloemkool of maak je een kaassausje…?

Vooruitlopend op de herfst vast het volgende recept!

Vergeten groenten, zij komen er aan en voorop marcheert de Pastinaak. Zo’n rare lange slungel die teveel aan de sambucca heeft gezeten, zou je denken. Met zijn anijssmaak op de achtergrond! Een echte wintergroente die volop verkrijgbaar is van september tot en met maart. En in voor van alles. Wat kan ik met die rare snaak?

  • raspen en serveren als salade met een dressing
  • koken en serveren bij vlees of wild
  • in plakjes schaven en frituren tot chips
  • in lange repen schaven en smoren
  • in blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
  • koken en pureren en mengen met aardappelpuree
  • in soepen
  • in ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren
  • in verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees

bron: Veggipedia!

Geproefd, geslurpt, genoten van Pastinaak als middelpuntvliedende kracht in de soepkom! Zacht en romig. Ik (en niet alleen ik) kan een tweede kopje nooit weerstaan!

Wat drink je hierbij? Lonkend naar de Alsace denk ik aan Pinot Blanc, aan Pinot Gris!

Gezien het romige karakter van de soep, dat nog eens extra versterkt wordt door het oefenen van quenelles maken door de keukenprinses, (quenelles van geslagen room!) zou ik me hier een Pinot Gris bij kunnen voorstellen. Met het fris van de anijs, maar rond in de mond, als het mondgevoel van de soep.

De vraag tot slot! Hoe noemen we het aandachtig – analytisch waarnemen van uiterlijk, geur en smaak van een wijn eigenlijk? De eerste letter van dat woord is goed voor het invullen van de laatste drie ontbrekende posities!

Bedankt voor het meespelen! We hopen dat je het leuk vond, maar er ook misschien wel wijzer door bent geworden!

 https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/