Pinot Noir, uit alle streken!

Pinot Noir, uit alle streken!

Dagboek, woensdag 27 juli

Pinot noir, wat een koning

Pinot-noir van Clos VougeotWeer moet ik kiezen tussen streken die ik allemaal even mooi vind. Alto Adige lokt met zijn krachtige Pinot Nero. Ook van Niedermayer. De Bourgogne knipoogt met pinot noir, Californië grijnst! Wie zetten we vanavond op de tafel! In onze mooie grote Pinot glazen :). Wat, als je er even over nadenkt, wat zijn er veel streken die toch deze druivige lastpak met plezier verbouwen! Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Duitsland, ze spelen allemaal mee aan de pinotroulettetafel.

Want het is wel een verwend ding, die pinot! Hij muteert zich suf, haalt zijn neus op voor natte voeten en beloont met schimmel en rot als hij rilt in zijn dunne schil. Verwonderlijk dan dat zoveel wijnmensen er echt voor gaan! Geen PokemonGo, maar PinotGo kun je zeggen. Al zolang als hij leeft, groeit hij graag in de Bourgogne. Het beroemde Clos Vougeot is een van de pijlers van zijn bestaan.

Binz-BrattWijn uit de Pfalz

We eten kalfsbiefstukjes met paddenstoelen. Mooi rosé van binnen, knapperig met een bruine korstje aan de buitenkant. Maar nog wel zacht. Dat is de kunst. Kleine aardappeltjes in de schil en echte Hollandse boontjes. Wauw, wat kan het leven lekker zijn. De keuze welke ‘Steeltjeswijn’ we op tafel zetten, wordt dit keer bepaald door het duo Binz-Bratt. De Zweed en de Duitser die samen lekker googelen met druiven, wijn en blends! Geen standaard Gewurztraminer bijvoorbeeld, nee hier blenden ze riesling en gewurz met elkaar. Geen standaard Spatburgunder dus. Nee een blend van cabernet sauvignon met pinot noir. Zo lekker sappig! De combinatie van de twee uitzonderlijke druiven, pinot noir en cabernet sauvignon geven deze wijn elegantie en kracht. De cabernet sauvignon werkt als peper en zout en geeft de wijn wat vet op de botten. Een bite die precies bij het kalfbiefje past!

Wat een steeltjes wijn is? Wel kijk in je glas, van bovenaf, en je weet meteen het antwoord 🙂

 

smaakvanwijn-pand-beukenlaan-1280x720Bewaren