“Pinotage? I’ll leave the banana wines to other people"

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=8PZSlmkxDgI]

Als je meer wilt leren over wijn, dan moet je goed luisteren naar wat de wijnmakers zeggen over de druiven die ze gebruiken. Welke druiven (laten) ze graag verbouwen en waarom? Is het consument gericht, is het vanwege de terroirgedachte? Is het goed voor de regio, voor het land misschien?

Er zijn veel druivenrassen die een relatie hebben tot een bepaalde streek!
De zinfandel tot Californië
De cattaratto tot Sicilië
De malbec tot Argentinië
De carmenere tot Chili
De pinotage tot Zuid-Afrika

Ja, over die pinotage willen we het vandaag even hebben.

Is het een belangrijke druif? Ja zeker, voor Zuid-Afrika beslist.
Kun je er alleen rode wijn van maken? Eh nee, want bijvoorbeeld Aaldering maakt heerlijke witte wijn van deze druif.

De druif is ‘geboren’ in 1925 toen Abraham Perold, professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch, de pinot noir kruiste met de cinsaut. Deze heette  hier in die tijd hermitage.
Wat zegt Wine Grapes:”de druif is een productieve strijder met kleine besjes die een dikke schil hebben. Ze kunnen hoge suikerconcentraties bereiken. Vaak een geur van rijp rood fruit, soms zo rijp dat het jammy is.
Een kenmerkend aroma in de wijn is de geur van verbrand rubber.”  🙂 mjammie! Hoe dat komt, nou daar zijn ze nog niet achter. De Uni van Stellenbosch doet er een studie naar.
Er zijn twee manieren naar deze druif te kijken zegt WG: “either as South Africa’s signature red variety or its worst vinous ambassador.”

In ieder geval: Adrian Vanderspuy van Oldenburg Vineyards in Stellenbosch heeft zo zijn eigen mening over deze blauwe druif:

“Speaking to the drinks business at a wine dinner at High Timber in London last night, Vanderspuy said: “Pinotage? I’ll leave the banana wines to other people.”

Bron en veel meer: Drinks Business