Platter’s Five Star Tasting

Platter’s Five Star Tasting

En

Platter

zo begon het Platter feestje: …..

“Op zondag 26 maart 2017 organiseren wij: Udo Göebel MV (Wine Matters) en Arjen Pleij (Kasteel Engelenburg) weer een interessante proeverij. Het thema zal ditmaal zijn: de 5 sterren Platter wijnen die allen afkomstig zijn uit de wijnkelders van ons kasteel. Wij willen een vijfentwintigtal 5 sterren wijnen laten proeven in de middagproeverij en ’s avonds tijdens het diner de gerechten van chef Maurice Kersten laten begeleiden door Platter 5 sterren wijnen. De Platter gids is de wijnbijbel van Zuid Afrika. In de editie van 2017 staan maar liefst 8.000 beoordelingen van Zuid Afrikaanse wijnen, van maar liefst 900 producenten, handelaren en coöperaties. Alleen de allerbeste wijnen krijgen de allerhoogste beoordeling van 5 sterren. 94 in de laatste editie, dus slechts 1% van alle beoordeelde wijnen krijgt deze felbegeerde beoordeling. Wij willen u graag laten zien wat Zuid Afrika aan de top te bieden heeft.”

Daar deden Marcel en ik graag aan mee. We boekten een mooie weekeinde.

engelenburg-11Zondag,26 maart

Een zonovergoten Kasteel Engelenburg wacht ons op als we na een klein uurtje rijden de oprijlaan optuffen. Natuurlijk, zodra er maar een sprankje zon is, zitten wij Nederlanders buiten, dus de ontvangst is op het terras.

Om 15,00 uur sharp moeten we toch echt de zon uit en het majestueuze kasteel in, om in een van de pronkzalen aan te schuiven bij de Platter – proeverij. Met genoegen zitten we bij Arjen zelf in de proeverij. Een groot Zuid-Afrikakenner die met verstand van zaken, maar nimmer elitair of hoofdmeesterachtig uitlegt, luistert en becommentarieert. Een fantastische proeverij valt ons ten deel. En in de mooie ambiance met een fijn gezelschap genieten we zeer van de diversiteit die Zuid-Afrika ons te bieden heeft!

Vijf flights wit, vijf flights rood.

Nee, ik ga ze niet allemaal beschrijven, maar de start is direct bijzonder! In het glas de volgende wijnen: 1.) Sauvignon blanc & a bit of magic van Reyneke, 2011 2.) Mullineux & Leeu’s CWG auction Reserve The Gris Semillon 2014 en het laatste glas van de eerste flight: 3.) Newton Johnson Resonance 2014

PlatterAls de wijnen blind en zonder voorkennis ingeschonken zouden zijn, dan wordt beslist alleen nummer 3 (typisch Sauvignon) herkend, want de goudgele nummer 1 met zijn volle kleur, ruikt naar marsepein met wat citrustonen. Deze Stellenbosch beauty heeft een haast boterig, wat vettig karakter met lage zuren. De Swartlander (nr 2) verrast met zijn Semillon gris! 50 jaar oude stokken met roodhuidige druifjes. Honing, boenwas, sinaasappel haal ik eruit. Ook hier zijn de zuren betrekkelijk laag.

We proeven wat rousanne doet voor Zuid-Afrikaanse wijnen, denken na over de invloed van de clairette en proeven verbazend hoge alcoholpercentages die we soms niet eens echt opmerken. Natuurlijk doet ook Chardonnay een rondje mee zoals de Paul Cluver Seven Flags 2014 en The White Lady van Warwick.
Dan volgt de rode invasie. Er wordt ook met foeders gewerkt in deze tak van sport. Maar de Swartland Porseleinberg 2012 heeft geen hout gezien! Deze volle syrah “bone-dry; 13,5% alcohol, big tannins” komt uit het ei. De betonnen eieren – ‘concrete eggs’ die ook in Zuid-Afrika hun plaats veroverd hebben. Ik denk dat van het rode geweld de Mullineux & Leeu Iron Syrah 2013 mij het meeste aansprak. Eerst stal, dan het fruit en chocoladetonen. Een sappige mondvullende Swartland Syrah! Zalig.

Diner

Na de proeverij is het feestje nog lang niet ten einde, het aperitief in de wijnkelder met een verrukkelijke amuse wordt gevolgd door een fabuleus diner waarbij ik twee fantastische tafelheren heb. Jan aan mijn linker- en Marcel aan mijn rechterzijde.

Wilde gamba – tarbot – Anjou duif – reegeit – dessert en uiteraard begeleid door geweldige wijnen. Voldaan lopen we door het donker naar onze kamer in een van de bijgebouwen. Typisch Zuid-Afrikaans! Wil jij ook meer weten van Zuid-Afrika, van wijnen in zijn algemeenheid, beter leren proeven? Kijk dan eens op onze website onder het kopje “Wijnschool“.engelenburg-14Engelenburg

enbelenburg-8engelenburg -9engelenburg-9engelenburg-10

Bewaren

Bewaren