Platter's: South African Wine Guide

Platter's: South African Wine Guide

Door: Marja van Beek

Platter’s 2014 staat – behalve natuurlijk met wijnbeschrijvingen – ook vol met uitvoerige informatie over alles wat met wijntoerisme te maken heeft. Verblijfsaccommodatie, restaurants en mogelijkheden om te proeven komen gedetailleerd aan bod. Net zoals de nodige special attracties en activiteiten van wijnbedrijven en hu GPS – coördinaten. Eenvoudig te gebruiken kaarten en tabellen die in een oogopslag informatie bieden, zijn van onschatbare hulp voor bezoekers die zelfstandig – individueel op pad  wil gaan in wijnland Zuid-Afrika.  Maar ook diegenen die op zoek zijn naar begeleiding worden op hun wenken bediend met een lijst van gespecialiseerde wijntouroperators.

Het geheel wordt gecomplementeerd door volledig geactualiseerde informatie over de belangrijkste gebieden, druivenrassen, vinificatiestijlen, proeftermen en de belangrijkste wijncompetities.

SAM_4742Op een mooie overzichtsproeverij van Zuid-Afrikaanse Steen en rode Bordeaux-achtige blends en cepages van cabernet franc druiven kregen we de Platter  uitgereikt door de charmante Zuid-Afrikaanse Sara Channell die in Nederland het aanspreekpunt van de WOSA is als Market Manager WOSA Benelux.

Proeverijleider was niemand minder dan Frank Jacobs, die ons met plezier en kunde meenam op een denkbeeldige reis door de wijngebieden van Zuid Afrika. Zo deden we een rondje Stellenbosch en Franschhoek, Olifantsberg en gingen we naar Walker Bay waar hij ons meevoerde naar de Upper Hemel en Aarde Vallei! Alleen de naam brengt je al in vervoering. ‘Hemel en Aarde Vallei’. Hallelujah…

SAM_4739De gemiddelde leeftijd van de stokken waar we de wijn van proefden was over het algemeen toch wel zo rond de veertig jaar oud. Geweldig hoe Frank precies weet aan te geven hoe oud ze exact zijn, hoe ze geleid worden, welke snoeimethodes, hoeveel maanden op nieuw hout, tweedejaars of derdejaarsvaten en ook nog tot op de procent nauwkeurig! 15 wijnen passeerden de revue, waaronder een Straw Wine en een Brut Méthode Cap Classique.

Straw wine uit Zuid-Afrika: Mwah wat fantastisch! Dit las ik eens op een collegawinesite: “Bananen als desserts zijn niet bepaald “nie mijn eerste keuze nie” maar hier kan ik goedkeurend knikken bij het proeven van de gebrande banaan met een crumble van citroen, ijs van rum en rozijntjes, yoghurt espuma en een coulis van koude thee. Niet al te zwaar en de banaan is perfect gekarameliseerd. Het ijs van rum had iets zachter en smeuïger mogen zijn. Ook hier laat Ian zich van zijn beste kant zien door een biologische Straw wine uit de Lammershoek te presenteren. Deze zoete wijn van gedroogde Chenin Blanc druiven is door zijn rozijn en abrikoos aroma’s een perfecte zoete match.” (Bron: be-gusto.be/)

In Studio Smaak van Wijn ligt er  ook één: The Last Straw! Bah…. Wat lekker 🙂

De proefformulieren vind je hier onder. En ja, inderdaad voor de oplettende lezer –  ai helaas, de laatste drie wijnen kon ik  niet mee proeven! Haast haast haast  als altijd! Jammer!

IMG_4511 IMG_4512 IMG_4513