Platter's Wine Guide 2014

Platter’s South African Wine Guide koos dit jaar voor maar liefst 80 wijnen die met een vijf*Award in de gids opgenomen gaan worden in de jongste editie sinds de allereerste in 1962 van de persen rolde.
Vijfstar wijnen zijn exceptioneel goed. Ze komen boven drijven in twee onafhankelijke blinde proeverijen – geen zicht op het etiket – met de hoogste noteringen van de jury.

Drie producenten waren maar liefst goed voor ieder vier  Vijfstar wijnen! Onwaarschijnlijk goed dus. Cederberg Private Cellar, Mullineux Family Wines and Nederburg Wines.

De rode wijn van het jaar – die de meeste stemmen van de jury ontving – is dit jaar Newton Johnson Windansea Pinot Noir 2012 uit de Hemel en Aarde Vallei. Een prachtige vallei langs de kust van Zuid-Afrika. Ook in de Studio Smaak van Wijn ligt Pinot Noir uit deze vallei.
De witte wijn van het jaar – die de meeste stemmen kreeg 🙂 – is De Morgenzon Maestro White 2012 uit Stellenbosch. Een blend van chenin blanc, rousanne, viognier en chardonnay. “Perfectly balanced for delicious current drinking or keeping!”

Ook de BIB onder de  Zuid-Afrikaanse wijnen werd verdeeld. Uiteraard is hier prijs – kwaliteit het speerpunt. Het zijn wijnen die bijzonder goed wegdrinken en perfect geprijsd zijn. Ze worden de “quaffers” genoemd! De Superquaffers worden geselecteerd in weer twee rondes blind proeven. Ze verschijnen  apart in de  gids. Er liggen er veertien op kop. Maar Boland Kelder Five Climates Chenin Blanc 2013 uit Paarl lijkt niet te verslaan. De wijn staat voor de vierde keer op een rij aan de top!

SvWTIP: Bron: Wine.co.za waar tevens een lijst is opgenomen met de vijf star wijnen! Ga hier naar het bericht.