Port, stijlen en lekker eten

Port, stijlen en lekker eten

Spanje en Portugal, de les over het Iberisch Schiereiland op SDEN-3 niveau staat deze week op het programma. Logisch dat dan en de Spaanse sherry en de Portugese port besproken worden. Alweer enkele jaren geleden bereikte Marcel het 40ste kroonjaar. Van mij kreeg hij een vintage port uit dit geboortejaar. Nee, ha ha, ik ga niet zeggen welk jaar, maar een feestje was het zeker!

Port is net als de Vin Doux Naturel wijnen uit Zuid-Frankrijk een versterkte wijn, waar de gistende most gestopt wordt door alcohol toe te voegen. Dit resulteert in een rode, soms ook witte, wijn die en zoet is en zeer alcoholisch. (Er is zelfs rosé port tegenwoordig.) Al meer dan 300 jaar wordt port verscheept vanuit Oporto naar de rest van de wereld. Voornamelijk door Engelse handelaren. Hiertoe ooit gedwongen door de handelsoorlog tussen Groot Brittanië en Frankrijk!

De Portproductie varieert van jaar tot jaar. Enerzijds als gevolg van de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, anderzijds ook vanwege de zogenaamde ‘beneficio’, de hoeveelheid wijn die jaarlijks verkocht mag worden als versterkte wijn. Dit wordt officieel berekend aan de hand van voorraden en verkopen. Portstijl wijnen worden overigens over de hele wereld gemaakt, maar de naam ‘Port’ is exclusief gereserveerd voor de wijnen uit de Dourovallei. De Porthuizen worden streng gecontroleerd door het “Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto”, afgekort IVDP.

Portstijlen

Er zijn verschillende stijlen rode Port. Met diverse subcategorieën, niet eens op een hand te tellen. Er is de Ruby, waarin de dieprode kleur een rol speelt. De diverse kwaliteiten in deze serie zijn de gewone Ruby, de Ruby Reserve, de LBV en de Vintage. De andere stijl is de Tawny. Hier vind je de Tawny, de Tawny Reserve en de Tawny met een leeftijdsindicatie variërend van 10 tot 40 jaar. Deze laatste portwijnen zijn geassembleerd uit meerdere jaargangen. Klaar om te drinken als ze gebotteld zijn. De speciale categorie in deze stijl is de Colheita waarvan de wijn uit één jaar komt, met een houtrijping van tenminste 7 jaar.

Restaurant Vermeer

Een vintage port ontstaat niet zomaar! Er zijn strenge restricties. Als een producent besluit een vintage aan te geven, betekent het dat hij vindt dat de wijnen die in dat oogstjaar zijn geproduceerd de kenmerken van een vintage port bezitten. De wijn wordt geproduceerd, gerijpt en gebotteld volgens de voorschriften die vintage port definiëren. Vervolgens komt de IVDP eraan te pas, deze beoordeelt een wijnmonster, bekrachtigt de beslissing en keurt de botteling en verkoop van de wijn als vintage port goed. Dan wordt de Vintage Declaration formeel aangekondigd. Ik mocht een keer zo’n feestje mee maken bij Restaurant Vermeer. Daar genoten we van een lunch met de Vintage 2011 bij diverse gangen. Onder het toeziend oog van niemand minder dan Niek Beute. De wijnspecialist bij uitstek!

Wijnspijs en port. Heerlijk. Bij Vermeer heb ik werkelijk de mooiste gerechtjes zien gaan met de Graham’s Vintage 2011. Deze kookkunst gaat mijn pet ver te boven. Maar je kunt ook thuis genieten hoor van port en spijs. Tawny port met een echte oude kaas zoals de Britse koemelkkaas cheddar. Ja waarom niet. Of een goede stilton met een vintage of LBV. Superlekker!