Porto en natuurlijk Gaia

Porto en natuurlijk Gaia

Op weg naar Porto

Porto, Werelderfgoed sinds 1996 en terecht! Wat een kleine, maar spectaculaire stad is het! Wil je er naar toe? Diverse vliegmaatschappijen brengen je er in een handomdraai. Hotels naar keuze. Vueling, Transavia, KLM ze vliegen je er allemaal in zo’n kleine drie uur naar toe. Met de taxi scheur je vervolgens naar het centrum. Zoals altijd begon  voor ons de pret al in de lounge net voor het boarden, een waar theater waar wij altijd zeer van genieten. Al die vloekende, zwetende, pruttelende mensen die bagage moeten overladen omdat ze te veel tassen bij zich hebben, of omdat onder het toeziend oog van de zeer strenge toezichthouders de koffer met persen en duwen toch niet in de maatcontrole past.

PortoNa aankomst direct en route

Eenmaal in de stad is het een kwestie van je bagage dumpen en gewapend met goede tips van de receptionist, een stadsplattegrond en je mobiel (voor de foto’s  😉 ) de stad in te lopen. Je kunt een trammetje nemen, er zijn nog drie lijnen, maar gewoon lopend kom je ook al heel ver! Voor een spectaculair uitzicht en wat bravoure pak je de kabelbaan langs de Douro, aan de overkant van Porto in Vila Nova de Gaia.

‘Hop on hop off’

Wat wij zelf in iedere stad altijd doen is een dagje ‘hofonhopoff’. Jazeker, dat kan ook in Porto. De bus, uiteraard met de roodgekleurde oortjes, brengt je langs de highlights van de stad zoals de twee verdiepingen tellende overdekte markt van de wijk Baixa, langs kerken bepleisterd met het beroemde blauwe Portugese porselein, het Museu de Arte Sacra (museum voor religieuze volkenkunde met een collectie van voorwerpen in het licht van de bijbelse verhalen, verzameld uit de hele wereld) en nog veel meer. Ook Serra de Estrela, de bergen waar die fantastische schapenkaas vandaan komt, zie je liggen. Ken je de Serra de Estrela? Het is een geweldig rauwmelks schapenkaasje! Een lepelkaas die je met wat zeezout op bijvoorbeeld een stukje stokbrood naar binnen smikkelt. Je kunt hem in Baarn bij de kaaswinkel van Paul kopen. Meer weten over Port voordat je door Gaia gaat slenteren, dan toch even naar het Museu do Vinho do Porto.

PortoPonte Luiz

Hardlopen kan natuurlijk ook. Ren over de briljante Ponte Luiz en volg het verloop van de rivier, bewonder de ‘barcos rabelos’ uit vroegere tijden toen de port nog met de smalle bootjes over de rivier verplaatst werd. Stijg boven je zelf uit en jog langs Sandeman (met een groot fijn terras) naar boven, naar Taylor’s en Graham’s. Graham’s ligt op zo’n beetje het hoogtste punt en heeft een spectaculair uitzicht over de Douro en de oude stad!

Nou, ik kan je verzekeren dat we daar wel geweest zijn, maar dat was niet tijdens mijn running :). Nee, we slenterden samen omhoog, waar Cockburn’s en Taylor’s ook gevestigd zijn. Beneden bij Ramos Pinto deden we de rondleiding, die we bij Taylor’s vervolgens nog eens dunnetjes over deden met een fantastische portflight in de Engelse tuin van dit porthuis. Je hebt hier een mooie range van portproefjes waaruit je kunt kiezen. Ik kan je verzekeren, in het zonnetje met wat trotse pauwen aan je voeten scharrelend, is het geweldig!

WijngaardbodemSurrealistisch uitzicht

Je kunt je dus prima vermaken in de stad, rondom de stad, aan zee en in Gaia. Maar natuurlijk kun je Portugal niet verlaten zonder het waanzinnige landschap van de wijngaarden zelf met eigen ogen te aanschouwen.

Denk er aan, als je met de trein naar de wijngaarden wilt, check dan van te voren de vertrektijden! Wij verzuimden dat te doen, dus de gunstige treinreis, die misten we. Geen probleem, want je kunt vrijwel op iedere hoek van de straat wel een autootje huren. En zo reden we dus langs de rivier naar het hart van de wijnstreek, naar het kleine dorp Pinhão.

We zagen Zorro – Sandeman hoog tussen de wijngaarden staan, we vergaapten ons aan de rivier, we wandelden tussen de stokken en lunchten uiteindelijk bij de Quinta de la Rosa. Op het terras met uitzicht op de Douro. Wat een zaligheid.