Portproeverij in Soest

Portproeverij in Soest

PortTIP: In de serie Proeverijen en Tastings in Studio Smaak van Wijn is er op 25 november 2015 een Port Masterclass onder leiding van Niek Beute! En een MC van Beute is altijd bijzonder!

Wat  is port eigenlijk?

Port is een rijke, versterkte rode wijn uit het Douro gebied. Port wordt gemaakt door de gisting van de basiswijn voortijdig te stoppen. Dit gebeurt door toevoeging van wijnalcohol, in het Portugees aguardente genoemd. Deze ingreep zorgt er voor dat de suikers achter blijven in de port, toonbaar in de zoete smaak die ontstaat. Vinho do Porto – oftewel  port, heeft zijn naam gekregen van de stad Porto. De stad ligt aan de monding van de rivier de Douro en is het centrum van de porthandel.

In port speelt alcohol een belangrijke rol, net als de wilde gisten! Als je de druif vastpakt in de wijngaard, dan laat je een vingerafdruk op de bes achter.  De vergisting van de most stopt bij de versterkte wijnen -bewust- door het toevoegen van pure wijnalcohol.

Niet zo bekend, niet zo veel geschonken maar toch zijn er ook vier varianten witte port. Churchils heeft een 10 years old vintage white. Bijzonder. Een specialiteit van dit Porthuis. Cognac kleur als gevolg van 10 jaar houtrijping. Vol, droog en nootachtig.

Kadobon SSvWPortvaten

Portvaten gaan ontstellend lang mee. Dat wijnvaten veel smaak af kunnen geven, gunstig voor de wijn, is bekend. Maar pas als het hout uitgewerkt is gaan de vaten  richting Douro. Iedere kuiper – vatenmaker  hier werkt met een leerling. Zodat zijn signature altijd doorgegeven kan worden. Het gaat in port overigens nooit om de houtsmaak. De zogenaamde fortified wines uit ZA zijn vaak wel op hout gelegd om de houtsmaak aan de wijn mee te geven. Zoals altijd in de wijn, een kwestie van smaak dus.

Wijngaarden

In de loop der tijd zijn de steile hellingen langs de rivier de Douro en zijn belangrijkste zijrivieren de Congo, Tavora, Torto en Pinhao omgevormd tot smalle, tragsgewijs aangelegde terrassen. Muurtjes hebben een functie om de terrassen aan te leggen. Gaatjes in het graniet worden er in geschoten met dynamite. Granietontploffing.
Tegenwoordig zijn er ook gemakkelijker te bewerken wijngaarden aangeplant om enige mechanisatie mogelijk te maken. Toch blijft het meeste werk in de wijngaard handwerk, waaronder natuurlijk het plukken van de druiven. Het totaal aantal wijngaarden ligt rond de 139.000 ha verdeeld over zo’n 33.000 wijnboeren.

Oogst

De jaarlijkse oogst begint rond september. Meer dan 40 druivenrassen zijn dan rijp in deze omgeving, maar voor port zijn de meest geschikte de touriga nacional, touriga francesa, tinta barocca, tinta câo en tinta roriz.

De portstreek zit vol verhalen.  Waar of niet, leuk zijn ze zeker. Zoals het verhaal van Baron de Forrester van het huis van Offley, Forrester, & Webber.  Het verhaal gaat dat de baron ging varen met Donna Maria en door verdrinking om het leven kwam, terwijl de Donna bleef drijven op in haar grote hoepelrok!

Portweetjes

LBV komt uit een jaar.  Vintage komt uit een jaar, Colheita komt uit een jaar. Wel verschillende regio’s zijn dus geen blends.
Alle ports zijn drinkklaar als ze op de markt komen. Worden niet beter in de kelder. Je koopt de smaak van het huis! Gemiddeld moet de wijn 10 of 20 of 30  jaar oud zijn. Altijd een blend.|
Je  mag witte port toevoegen. Wijnen worden geblend naar een bepaalde smaak toe.
Colheita moet minimaal rijpen zeven jaar rijpen  op kleine houten fusten. Op de fles van een Colheita het jaar van de oogst  en het jaar van de botteling.
Tawny rijpt op kleine vaatjes.Goedkope varianten kunnen een blend zijn van rode en witte port!
Wijngaarden zijn allemaal met letters gekwalificeerd. De beste groeien in de buurt van Pinhão. Tinta bariocca kom je ook veel tegen in ZA. Aan de hand van de alcohol wordt de accijns bepaald.

———————————————————————————————————————————

NiekBeute-2Niek Beute

Niek is een fantastische gastspreker die met regelmaat in Studio Smaak van Wijn te beluisteren is.
Hij neemt je mee op eigen wijze, indringend, zodat je bijna gelooft dat je daar bent, waar hij over spreekt.
Of het nu om Bordeaux, Madeira, Bourgogne, Champagne of Port gaat. Het is zijn bloed.
Op 25 november is er op dit moment nog een enkele plaats. Je kunt je opgeven via het aanmeldformullier.

Dit avondje theater kost, in verband met de hoge grondstoffen, goede port heeft een prijs,  € 52,50