Portugese druiven, vergeten wijnen

Portugese druiven, vergeten wijnen

Portugese druiven voor prachtige wijnen

Inschrijven Klik hier om u direct aan te melden! Voor vragen over de cursus of over de proeverijen kunt u een e-mail sturen naar [email protected] of bellen naar 06 – 2 4 2 0 79 11.

Portugal, onbekend, onderbelicht en ondergewaardeerd, maar zo verrassend. Werkelijk waar. Leuk dat Perswijn deze maand het land in een supplement een podium geeft. Het is het werkelijk waard.

Portugal, land van de vijfhonderd druivenrassen! Verbazingwekkend. Portugese druiven, ze gaan terug tot in de middeleeuwen. Deze grote verscheidenheid aan druiven biedt  natuurlijk ook een range aan wijnen. Van zoet en krachtig tot aan verfrissend, vriendelijk.
Mono-cépages waren hier best zeldzaam. De kracht leek in de blends te liggen. Maar natuurlijk is er altijd de uitzondering op de regel! Zoals in Bairrada of de wijnen van de druif periquita.

Portwijnen

De grote druiventrekker van Portugal is nog altijd de portwijn. De beroemde Vintage Ports, of de Colheita. Hoe zit het ook alweer? Ports met ouderdomsaanduiding verwijzen naar de gemiddelde leeftijd van de wijn in de fles. Portugese druivenVintage Port is daarentegen echt uit één jaar en wordt al na twee jaar op fust gebotteld. Er is witte port en tegenwoordig zelfs rosé port. Croft was de eerste die hier mee begon, maar langzaam zijn er andere bijgekomen.

Vinho Verde

In het noorden treffen we de Vinho Verde, het wijngebied dat voor velen bekend is als de streek met de lichte frisse wijnen. Hier laten ze de druivenranken nog door de bomen klimmen. De Atlantische kust en de vele regens laten hun sporen proefbaar na. Ook het graniet in de bodem doet zijn invloed gelden. Scheidt wel het kaf van het koren, want er is veel mindere Vinho Verde te verkrijgen. Zonde. De goede wijnen komen verfrissend over. In dit zelfde gebied, maar wat meer naar beneden, naar het zuiden vinden we de wijnen van Beiras. Hier vind je witte wijnen met wat meer body.

Verder naar het zuiden vinden we het uitgestrekte Alentejo met maar liefst een slordige 13.000 ha druivenstruiken voor de Portugese druiven. Er zijn hier meer druiven dan mensen in dit dunbevolkte gebied.  Hier liggen wijndomeinen van 600 ha en groter. Dat het er heet is, is vast bekend, maar dat het zomers tot maar liefst zo’n 40 graden kan oplopen, dat het soms net een snelkookpan is, tja. dat is wel extreem. Druiven en olijven hebben er echter baat bij en worden volop verbouwd. Het klimaat – mediterraans met Atlantische invloeden – doet ze goed. Bijna 2700 zonuren!

Druiven oogsten

Kijk niet raar op als je ziet dat Portugese druiven hier nog echt ‘getreden’ worden. De oogst is natuurlijk uitzonderlijk vroeg in het jaar! Begin augustus is geen uitzondering, In appellatie termen kennen ze  de IGP Alentejana en de DOP Alentejo. Verdeeld over acht subgebieden die allemaal op het etiket mogen staan. De bodem bestaat uit zanderige klei. maar het geaccidenteerde gebied kent ook graniet. De druiven zorgen voor wijn met iets meer alcohol.

portugese druivenLaten we tot slot Madeira alsjeblieft niet vergeten! Hier maakt men al meer dan 400 jaar op een bijzondere manier de wijn. Bij toeval ontdekte men dat de subtropische hitte de wijn – vervoerd in schepen – aangenaam in smaak veranderde! Om dit effect te krijgen, slaat men de wijn tegenwoordig op in de estufa. Hier stooft men de wijn als het ware in klaar.  Vier druivenrassen spelen hier de hoofdrol in. Sercial voor de droogste wijnen, verdelho voor de iets zoetere en tot slot boal en malvasia fina (malmsey) voor de zoetste stijlen. Lekker bij de chocolade! Niet te geloven.

Kurk

Naast de wijn en de olijfolie is natuurlijk de de natuurkurk een bijzonder Portugees product! Kurkenaland bij uitstek. Maar liefst 750.000 ha kurkbos op de granietbodem in Alentejo!

Meer weten, proeven van wijnland Portugal, van de Portugese druiven? Kom op 28 september naar Smaak van Wijn’ s Studio. Niet zo lang wachten? In de Studio hebben we naast de port bijvoorbeeld uit Setubal, de witte Catarina. Een licht houtgerijpte wijn van chardonnay en fernão pires druiven. Brede gastronomische inzetbaarheid. Of de rode Tinta da Anfora. Lekker Portugees van druiven als aragonez, trincadeira, cabernet sauvignon, alfrocheiro en touriga nacional met een fikse houtrijping van een jaar. Smakelijk, sappig en krachtig, maar toch heerlijk elegant! Alleen al voor het wijnavontuur moet je dit proeven!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren