Portugese wijnspelers van wereld formaat

Heb je er weleens over nagedacht wat een enorme diversiteit er is aan wijnen in onze wereld. Alleen deze week al waren we te gast in Chili, in Griekenland en proefden we verrukkelijke Cava.
Volgende week gaan we van Alto Adige, naar de Douro, om via de biologische en biodynamische wijnen van Vinoblesse in de Champagne te eindigen. Zo maar een week, zo maar wat wijn. Zo maar wat landen. Het is dat we vandaag in den Bosch zijn, maar anders hadden we nog graag even naar de wijnmatch Noord-Italië tegen Zuid-Italië gekeken in het Amsterdamse Wijncafé Worst!

AlgarveWijn, extreem veelzijdig. Ook immer veelzijdig is the one and only mr. Sauerbier die zich tot doel heeft gesteld het wijnland Portugal beter op de kaart te zetten! Vijf Nederlandse wijnimporteurs, gespecialiseerd in Portugese wijnen, hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een uniek project: “Ontdek Portugese Wijn”, gecoördineerd door marketeer, André Sauerbier.

Deze vijf importeurs vertegenwoordigen met hun assortiment de betere wijnen uit Portugal verkrijgbaar in Nederland. Het gezamenlijke portfolio omvat 100en wijnen afkomstig van 50+ producenten uit  twaalf wijnregio’s in Portugal. Het gamma biedt een uniek overzicht aan smaakstijlen en druivenrassen aan.
Zij nodigen u uit om deze unieke wijnen te komen proeven. Hiervoor worden twee grote proeverijen georganiseerd op respectievelijk 23 – 25 september a.s., tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy en op 27 en 28 oktober a.s. tijdens het Perswijn Winterwijnevenement in Wassenaar.

De importeurs zijn :
– Flor del Vino www.flordelvino.com
– Garrity Fine Wines www.garrityfinewines.com
– Horizon Wines www.horizonwines.com
– Partners in Wine/Andre Kerstens www.andrekerstens.nl
– PortugeseWijnen & Zo www.portugesewijnenzo.nl

Hoewel vakmensen ervan op de hoogte zijn dat er veel goede en steeds meer interessante wijnen uit Portugal komen, is het Nederlandse marktaandeel voor Portugese wijn relatief klein. Portugal is een middelgroot wijnland met een beperkt promotiebudget. Het grootste deel van het budget wordt aan sleutelmarkten besteed en niet aan promotie in Nederland. Bovendien gaat de promotionele aandacht uit naar Port, een versterkte wijn met een speciale doelgroep, en niet naar wijn. Uit publicaties in de internationale media blijkt echter dat in de laatste jaren de kwaliteit van de rode- en witte Portugese wijnen aanzienlijk is verbeterd. Deze kwaliteitsopmars neemt steeds grotere vormen aan en lijkt vooralsnog niet ten einde.

Wat is de oorzaak van deze kwaliteitsverbetering en waardoor vallen ze nu meer op? Door op grote schaal te investeren in het moderniseren van de wijnbouw en in keldertechnieken. In tegenstelling tot veel andere wijnlanden zijn de verbeteringen in kwaliteit geleidelijk aan ingevoerd en is men hier niet doorgeschoten. Bovendien is de instroom van internationale druivenrassen hier veel beperkter. Door vast te houden aan het gebruik van lokale druivenrassen bezitten Portugese wijnen een uniek karakter. Er is al enige jaren een trend waarneembaar naar traditie en authenticiteit. De consument zoekt naar unieke wijnen. Het ligt voor de hand dat in de komende jaren Portugal een speciale plaats in het wijnspectrum zal innemen.

Portugese wijnen onder de aandacht brengen is een uitdaging. Het vraagt om durf en avontuurlijkheid van de wijnconsument en wijnvakman. Vooral in de horeca vormt het een uitdaging, maar de extra inspanning geeft ook een beloning en een nieuwe dimensie aan genieten van wijn en wijn en gerechten.

Proeverij 1
23 – 25 september 2013 Gastvrij Rotterdam in AHOY.
In het Wijnpaviljoen, hosted by Perswijn. .
Deze groots opgezette beurs voor de horeca is, met medewerking van Perswijn en Het Wijninstituut, ook uitgerust met een Wijnpaviljoen waar meer dan 30 importeurs hun wijnen presenteren. De importeurs zullen samenwerken met de “omliggende” foodspecialisten om de gastronomische kwaliteiten van de wijnen tot hun recht te laten komen. Uitsluitend toegankelijk voor de pers en horeca.

Proeverij 2
27 – 28 oktober 2013 Kasteel De Wittenburg Wassenaar
en het  Winter Wijnevenement  van Perswijn.
Op zondag toegankelijk voor wijnliefhebbers : kaarten te boeken op www.wijnpers.nl/winter