Stedentrip Praag

Stedentrip Praag

Praag Stedentrip

Vrienden van ons vertrekken vandaag naar Praag. De bofkonten. Vieren dat ze al zo lang bij elkaar zijn. Met de kinderen, een mooi gezin. Praag, niet alleen een prachtige stad to go, maar ook de hoofdstad van een jong wijnland zou je kunnen zeggen.

Jong?

Onafhankelijk sinds 1993 en ingeklemd tussen vele landen, grenzend aan verschillende wijngebieden, ja is het misschien theoretisch gezien geen jong wijnland, maar wel in de zin van de tijd. Het is een opkomend land dat qua wijn zijn weg naar de Nederlandse wijnkelders en –kasten nog lang niet gevonden heeft. Dat zal ook niet makkelijk zijn, want de strijd om de wijn is nog lang niet gestreden.  Het is opvallend hoe weinig mensen durven te experimenteren. Jammer!

Gouden stad

czech-1096075_1280De bovengenoemde familie reist naar Praag, de gouden stad met de honderd torens, een betoverende Anton Piekeriaanse stad. Een waar je keer op keer naar terug wilt. Een verlangen naar. Als ze nu zo’n drie maanden later zouden gaan, dan begint de wijnoogst en is er nog meer te vieren in Praag. Praag heeft eigen wijngaarden! Daar alleen al voor moet je naar deze stad, want de Praagse wijn is in geen winkel, geen restaurant te koop. Je kunt ze alleen drinken en kopen in de wijngaarden zelf.

Moravië

Als wijnland blijft het beperkt tot wijngaarden langs de Elbe, in Moravië. Grenzend aan wijnbuurland Oostenrijk. Het zijn zeldzaamheden die je buiten lands grenzen niet veel tegenkomt. Van een enorme hoeveelheid eigen druiven als in Italië bijvoorbeeld is hier geen sprake. Veel van de druivenrassen uit het Oostenrijkse Weinviertel vind je hier wel.

Wijnreis

In het najaar staat er een mooie reis op het programma! Langs de twee oosterse wijngebieden van Duitsland – Saale Unstrut en Sachsen – naar Praag, Moravië en Oostenrijk. Ik kan niet wachten! Een erg leuk artikel over Praag vond ik het artikel van Janna Rijpma Meppelink.  “Praag, tot ziens”.

Praag, Tot Ziens!

Praag, Tot Ziens!