Prachtig spul uit Slovenië

Uit het druivenkabinet: Bouvier
Geniet vooral van deze verrukkelijke film. Slovenia op en top presenteert zich van haar mooiste kant. Ik kan eigenlijk niet wachten om er eens heen te gaan. Het staat op de ‘todolist’ geparkeerd 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QCD-BRSkJ2U&w=420&h=315]

Wat weten we nu van Slovenië. Nog niet zo heel veel? Toch is het al sinds 1992 onafhankelijk. In een oud wijnboek lees ik dat Slovenië drie wijngebieden kent. Primorska, Podravje en Posavje, waarbij de eerste twee goed zijn voor 80%.
Primorska dat tegen de grens van Italië aan ligt, was in feite was een deel van Italië. Van Collio vroeger, voor de Eerste Wereldoorlog. De aromatische, witte wijnen komen meer van de kant die tegen Oostenrijk aanligt. Bij Podravje.

Het boek is uit 2003. Het vertelt van de inspanningen van ambitieuze boeren, tegen Italië aanleunend. Klaar om  een enorme kwaliteitsstap te gaan maken.
Een van de mooiste wijngaarden in Slovenië is “Jerusalem Ormoz” in het dorp Ljutomer. Net ten noorden van Kroatië. Een wijngebied met een landklimaat. Het valt klimatologisch gezien in de klimaatzone waar men de most mag chaptaliseren en ontzuren indien gewenst. Dit in tegenstelling tot het deel tegen Italië aan, Primorska. Daar moet jaarlijks bekeken worden hoe de weersomstandigheden uitgepakt hebben en daarna wordt hier gehandeld of niet.

Jeruzalem-Ljutomer1De Drava, besloten in de naam van de streek is de rivier die  het land doormidden snijdt. Hij vormt het dal waar de wijnstokken zich kunnen koesteren in de zon. Sinds 2004 is Slovenië lid van de Europese Unie. Dus gelijke monniken, gelijke kappen. Zij dienen zich aan de Europese richtlijnen van de wijnwetgeving te houden. Ze werken dus daadwerkelijk met een opbouw in geografische herkomst.

Men zegt dat de beste witte wijnen van Slovenië uit dit gebied komen, hier net onder de wijngaarden van het Oostenrijkse Steiermarken. De meest belangrijke druif voor wit is de laški rizling, de welschriesling dus.

Een specialiteit, een rariteit misschien in dit gebied is de wijn van de Oostenrijkse bouvier. Tijgermelk genoemd. De wijn van de ranina, de Sloveense naam voor de bouvier, wordt halfzoet gebotteld. De naam bouvier komt van zijn ontdekker, de Oostenrijkse bankier Clotar Bouvier, die een wijngaard in Hercegovščak had in het noord-oosten van Slovenië. De bouvierdruiven kunnen goed tegen de winterkou. Een prettige bijkomstigheid. De druif mist wat zuren, wordt daarom vaak geblend. In Oostenrijk maken ze er ‘Sturm’ van.  In september/oktober is het ook in Wenen de tijd voor ‘Sturm’-Zeit. Sturm is vergist druivensap, dat het stadium van wijn nog niet heeft bereikt. Het is lekker fris en het drinkt weg als limonade.

Rond het gebied van Ljutšomer wordt  trouwens ook met de internationale wijndruif gewerkt. We vinden hier de chardonnay, de sauvignon en alle pinots, de gris, de noir en de blanc. Een van de meest bekende bedrijven die in Nederland vertegenwoordigd zijn bij o.a. de Jumbo is Puclavec & friends.

Slovenië, het lijkt ons een land dat zeer de moeite waard is om te gaan volgen!