Primitivo of zinfandel

Prima, primitivo

Want dat is zo! De primitivo is een verleidelijke rakker! De most van deze druiven gromt en gist primitief in de kuipen en verandert zo langzaam tot een zwoele Primitivo.

Mezzogiorno

We zijn in de Mezzogiorno beland. Het zuidelijke deel van Italië. Waar de zon zindert boven de daken van Puglia en Basilicata. Waar Calabrië zijn sappigste meloenen laat groeien, zoals de niet te tillen charleston (maar liefst gemiddeld 15 kilo) en de piel de sapo.
De naam Mezzogiorno is afgeleid van mezzo = half en giorno = dag. Half dag betekent dus 12 uur ’s middags. De zon staat dan in het zuiden. Als streeknaam betekent het dan het hele zuiden van Italië, met inbegrip van Sicilië en Sardinië. De grens met het centrale deel ligt halverwege Rome en Napels. Een blakerende zonnig gebied, uitnodigend om te bezoeken!

Zinfandel

Terug naar de druiven. Primitivo en zinfandel zijn elkaars gelijke hoewel Californië daar eigenlijk niets van wil weten. De oorspronkelijke naam van dit druivenras is tribidrag. Tribidrag komt uit het Grieks en schijnt ‘vroegrijpend’ te betekenen. Laat het Latijnse ‘primativo’ nu toch hetzelfde betekenen. Zowel de zinfandel als de primitivo hebben beiden het DNA van dit Kroatische ras.

PrimitivoPrimitivo

Op dit moment staat er in Puglia zo’n 11.000 ha beplant met het ras. De laatste jaren groeit het areaal. Begrijpelijk want er zijn veel liefhebbers te vinden voor de fluweelzachte, intens smaakvolle rode wijn. Het is de knipoog misschien wel naar het zogenaamde nieuwe-wereldwijn-geweld uit Chili en Argentinië, met vaak een hoog alcholisch karakter en een klein subtiel zoetje. De partywijnen bij uitstek vindt men. Primitivo is toch anders, het is niet een wijn die stante pede gedronken moet worden. Hij heeft een wat langer leven!
In de oudste wijngaarden van Puglia vind je de druiven nog als boompjes terug. Dit is de traditionele manier van werken hier ter plekke, de wijnstokken in struikvorm (albarello)te laten groeien. In Frankrijk noemt men dit gobelet.

Wijnen

Ken je de Primitivo nog niet? Waag je er beslist een keer aan! Bijvoorbeeld met de wijn Rocca del Macie, de Mandus! Wijn vol rood fruit en snufjes vanille. De zachte tannines geven de wijn een  mooie structuur en diepgang. Of de Antico Fuoco. Deze kent de bijzondere bereidingswijze ‘repassare’. Hierdoor krijgt de druif nog meer karakter. Een deel van deze primitivo druiven  wordt geoogst en traditioneel gevinifieerd. De rest rijpt 3 tot 4 weken verder aan de stok. Nadat de fermentatie is voltooid volgt het ‘repassare’ proces met de latere en rijpere oogst. Deze tweede gisting geeft de wijn meer intensiteit, rijkdom en karakter. Zwarte bessen en chocolade! Een snoepje 🙂

Ook een beetje Italië-gek? Dan is de Giro d’Italia zeker wat voor jou! Op 15 februari 2018 gaat de derde serie van drie avonden van start. Interesse? Je kunt je hier inschrijven met het SvW aanmeldformulier.

Giro-3: € 99,50

Bewaren