Primitivo, Zinfandel of Tribidrag

Primitivo, Zinfandel of Tribidrag

Wanneer heet hij zinfandel en wanneer primitivo?

Cursisten hebben soms vragen die je wakker schudden. Waarbij je even achter je oor krabbelt, tijd nemend om het goede antwoord te geven. Ook daarom is de wijnschool zo leuk! Ik geef de les, maar mijn gasten aan de proeftafel houden me scherp! Fabuleuze kruisbestuiving! Een van de vragen ging afgelopen over de druif primitivo.

Dalmatië

Primitivo, zinfandel, tribidrag! Een pot druif. De Wine Grapes verwijst bij zowel zinfandel en primitivo naar de uitleg onder ‘Tribidag’:“Croatian variety making full-bodied reds, much better known as primitivo of zinfandel.” Tribidrag is de originele naam voor de zwarte druif die zowel in Puglia, Zuid-Italië groeit als in de wijngaarden van Californië. Van origine een Dalmatiër.

Wine Grapes

Wine Grapes zet helder en uitgebreid uiteen hoe men ontdekt heeft dat zinfandel en primitivo elkaars gelijke zijn, bovendien dat ze eigenlijk, in feite uit Dalmatië komen. Primitivo komt van primativus, wat betekent vroegrijpend en vanaf 1860 leeft de druif onder deze naam in Puglia.

zinfandelprimitivoComing to America

Met betrekking tot de komst van zinfandel naar Amerika bestaan er verschillende verhalen. Een is in ieder geval onjuist, de suggestie dat de zinfandel een inheemse Amerikaanse druif zou zijn. Wat ook onjuist is, is de veronderstelling dat zinfandel, primitivo en plavac mali gelijk zouden zijn! Wat wel weer waar is, is de familieband tussen tribidrag en plavac mali. Waarbij de laatste een nakomeling is van tribidrag en dobricic. Al die druiven, die doen het maar met elkaar 🙂

Naast elkaar

Als je de  twee hoofdrolspelers naast elkaar zou zien, dan moet je toch verschillen concluderen. De zinfandel heeft gemiddeld tot grote en compacte trossen. Primitivo heeft meer trossen, maar deze hebben minder en bovendien kleinere bessen, die op hun beurt weer minder gevoelig zijn voor schimmel in de tros. Ook in Montenegro wordt tribidrag verbouwd, maar dan onder de naam kratosija.  Israël verbouwt hem ook, maar dan weer als zinfandel. In Californië ondergaat zinfandel de laatste jaren een herleving. Mede te danken aan de ZAP, Zinfandel Wine Advocates.

Er zijn veel overeenkomsten, zowel in stijl en smaak tussen Zinfandel en Primitivo, maar de verschillen blijven. Druiventelers in zowel Italië en Californië verdedigen hun eigen druif natuurlijk als of het hun eigen kind is.

Primitivo

Betere technieken, lage opbrengsten en een zorgvuldige vinificatie is tegenwoordig de tendens voor de Apulische wijnen uit Zuid-Italië. In plaats van slappe en dunne wijnen vinden we nu rijke, geconcentreerde en stevige versies die goed ontwikkelen onder de hete Italiaanse zon. Goede Primitivo is sappig, goed gestructureerd, met donkere kleur en hoge smaakconcentratie. Ook de alcohol klimt! Aroma’s en smaken van rijpe bramen, viooltjes en peper zijn gemeengoed.

Zinfandel

Door een groot overschot in 1980 ontstond tot de zogenaamde White Zinfandel! Het contact met de schillen tijdens de fermentatie werd flink verkort. De zoetige lichte Zinfandel was geboren. Een spetterende succes waardoor de rode Zinfandel langzaam in de vergetelheid raakte. Toch, in de jaren 1990 hervonden wijnhuizen als Ravenswood en Ridge de kracht van de ‘echte’ Zinfanel weer. Prachtige volle Zinfandels ontstonden, zwaar en met hoge alcoholpercentages. Vandaag de dag zijn er talloze goede, sappige Zinfandels te vinden met donker fruit en soms een jammy toon. Het hoge suikergehalte kan leiden tot bizarre alcoholpercentages van 15% of hoger wat gastronomisch gezien niet echt aantrekkelijk is.

Grote vraag voor mij blijft wel: wat gebeurt er als beide naast elkaar in de wijngaard staan? Daar ben ik wel heel erg benieuwd naar!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren