Proef! is altijd bijzonder …

Proef! is altijd bijzonder …

Proef! is altijd bijzonder. Het is een wijnworkshop waarbij je als je wilt helemaal los kunt gaan met je vragen! En nou ja, dat gebeurt dan ook. Gisterenavond is het weer feest. Een enorm geïnteresseerde groep wijnliefhebbers neemt plaats aan de proeftafel van Studio Smaak van Wijn.
Hun eerste stappen zettend in De Eerste Soester Wijnschool die hier onderdeel van is. Wie weet waar deze gasten zullen eindigen. Dat kan maar zo op de Wijnacademie zijn natuurlijk.

We starten meteen met de neus in de wijn. Proeven dus. Gaandeweg de avond gaan we dieper in op hoe je kunt proeven om beter te proeven! En proeven dat doen we! Lekker en uitgebreid.
Tijdens ‘Proef!’ komen er veel wijnaspecten voorbij. Van wijnglazen tot karafferen, van zuren tot aan zoet. Lastige termen worden besproken. Maar ook wat is leuk en dichtbij om eens te bezoeken! De wijntrip – tipjes!

Tussendoor komen de vragen van de aanwezige wijnliefhebbers – potentiële wijnkenners aan bod! De vragen en de wensen van gisteren hebben we verzameld en letterlijk over genomen:

  1. In restaurants bouwen ze wijnarrangementen vaak op van wit naar rood. Maar dit zie je tegenwoordig ook wel veranderen. Hoe bepaal ik de juiste keuze bij gerechten?
  2. Ik wil graag over de verschillende druivensoorten (rassen :)) weten en de kenmerken kunnen benoemen.
  3. In welke mate is een kenner in staat de herkomst van de wijn te bepalen?
  4. Hoe sterk is de prijs/kwaliteit verhouding met wijn en hoe veilig is het om wijn te kopen?
  5. Wat zijn de belangrijkste ‘parameters’ /kenmerken om een wijn kort en duidelijk te typeren.
  6. Smaken zoals kersen of citroen worden die toegevoegd aan de wijn of komt deze smaak tot stand tijdens het wijnproces?
  7. Hoe oud kunnen wijnstokken worden?
  8. Wat is een reële prijs voor een fles wijn? Bijvoorbeeld rode wijn. Lees: er zijn wijnen die wel € 80,= per fles kosten.
  9. Bij diner in restaurant de juiste wijnen kiezen van de wijnkaart.
  10. Hoe komt het dat je zo goed de verschillen proeft tussen de Nieuwe Wereld en de Oude Wereld?

Weet jij de antwoorden?  Of zit jij ook wel met dit soort vragen? Wel de volgende Proef! is binnenkort weer. Dinsdag 17 maart! Smaakt het naar meer? Kijk dan naar de andere wijncursussen die De Eerste Soester Wijnschool in de planning heeft!
De Eerste Soester Wijnschool