SvWTIP: Proef op de som II – een ander kaliber

Bijdrage van: Rudie de Groot

Ik ben geen devoot lezer van het Nederlandse wijnmagazine. Soms te saai, soms te wetenschappelijk, soms te makkelijk, te vluchtig misschien. Maar met de Kerstdagen heb ik toch mijn tanden eens in een ander gehalte wijnmagazine mogen zetten dat op de redactie binnengekomen was.

Proef op de som II

Een waarlijk indrukwekkend prozaïsch geheel, met weliswaar weer veel ‘bekende’ wijnschrijvers, maar blijkbaar deed het geheel – van uitstraling tot inhoud – mij toch iets. Het liet niet na mijn aandacht vast te houden, die ook mede door opmerkelijk mooie foto’s soms nog eens extra getrokken werd.

Frank Smulders, ooit lang Nederlands enige Master of Wine, schrijft een aardig artikel over proeven in het magazine. Onder andere over het benoemen van aroma’s dat met behulp van het inmiddels beroemde aromawiel zoveel makkelijker gaat.

Daarbij in ogenschouw genomen dat dit niet zo makkelijk is bij de ‘koopjeswijnen’ in het zo treffend geschreven stuk van Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn getiteld: ‘Mag een fles wijn misschien ook wat kosten?’ Met een quote van voornoemde Frank Smulders: ‘een hogere prijs voor een fles proef je er vrijwel altijd wel aan af, ook al wil je jezelf geen wijnkenner noemen.’

Nou en of!

Het is een waarheid als een koe. De ene na de andere aanbieding overspoelt ons via het supermarktkanaal, of via opgewekte nieuwsbrieven waarin men vol vuur de boodschap van de non-wijn wil overbrengen. Wijn voor de meest bizarre lage prijs, wat natuurlijk godsonmogelijk is!

Een en een is nog altijd twee. Ook in de wijnbusiness. Een fles, een etiket, een afsluiting – schroefdop, kurk, glazen stolpje – het maakt niet uit, vervoer, accijns en dan hebben we het nog helemaal niet over de inhoud gehad nota bene! Daar kan ook geen inhoud meer in voor dat geld 🙂 Zelfs niet die superscherp geprijsde ongelooflijke bijzondere op de kop getikte complete verrassing! Alle waar naar zijn geld!

Eerlijk is eerlijk, het is een fijn wijnmagazine! Divers! Alle aspecten worden ruim belicht! Ook de brede assortimentskeuze van Le Vin! Niet alleen de top van de wereld, nee ook een prachtig assortiment op basis van sublieme prijs-kwaliteit! Henk Maas al twintig directeur en eigenaar van Le Vin en direct werd tien jaar geleden  door Hubrecht Duijker uitgeroepen tot wijnkoper van het jaar. Hij heeft zijn sporen  zeker verdiend!

Zo’n magazine wil ik wel vaker lezen.