Proefgroepen zijn een must

Proefgroepen zijn een must

Een proefgroep voor de wijnliefhebber!
Door: Marja van Beek
Een proefgroep, ik ben een van de eerste die het belang ervan inziet en het ‘medium’ toejuicht! Absoluut, maar er is ook een keerzijde. Om maar met de legendarische Cruijff te spreken, ‘elk voordeel hep z’n nadeel’! Nu zie ik hier en daar wat gefronste wenkbrauwen, wat mondhoekjes voorzichtig naar beneden wijzen, toch is het waar.

Processed with MoldivEen proefgroep stimuleert je proefvermogen! Je gaat het er steeds beter door proeven, je verlegt je grenzen in wijnland, je kiest bewuster, je proeft beter en je laadt niet zo maar alles in je karretje, want je vindt niet meer alles zo maar lekker! Je smaak wordt geüpgraded! En dat kan weleens nadelig voor je portemonnaie zijn. Waar je vroeger gerust twee of drie dozen ‘voordeel’ meenam of thuis liet bezorgen :), daar koop je nu misschien vijf of zes flessen voor. Dus in zoverre het nadeel.

Nou heeft ieder nadeel natuurlijk ook een voordeel, want waar vroeger moeiteloos de flessen soldaat gemaakt werden –  ze waren sneller leeg dan dat ze aangesleept konden worden – maak je de mensen nu blij met een zuiver lekker sappig fris, rijp, bloemig, kruidig of fruitig glas wijn waar ze echt van genieten! Niks naar binnen slobberen. Genieten. Slow Wine!

IMG_6193En zo gezegd, zo gedaan. We deden het gisterenavond weer ruim! Met met onze proefgroep. Uitgangspunt was het volgende menu met bijbehorende opdracht:

“Voorgerecht:

In eigen schelp gegrilde St Jacobsmosselen met een hazelnoten-korianderboter.

Hoofdgerecht:

Gebakken reezadel in eigen jus met stoemp

Nagerecht:

Appels en peren gratin met frangipane

De bedoeling is dat wij hier fictief een wijn bij bedenken, die wij letterlijk maandag 10 november meenemen! Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er kunnen ongeveer drie wijnen bij de gangen, dus in sommige gevallen, zal ik moeten vragen of je een ander gerecht wilt kiezen. Ik ben reuze benieuwd naar de uitkomst van dit supergave experiment!”

Processed with MoldivGroot was ieders verbazing toen een van de leden onverwacht met een grote koelbox en een pan binnenkwam zeilen. Ha ha ha, hij had het hele menu in een ‘Madurodam’ maatje nagemaakt en voor ons allemaal meegenomen. We waren overrompeld. Perplex! Flabbergasted ook zo’n mooi woord, maar heel toepasselijk.

Een geweldige avond ontspon zich rond de minigerechtjes die op de proeftafel in Studio Smaak van Wijn kwamen te staan.  Hoe goed konden we de verschillen proeven tussen Chileense Sauvignon Blanc, Weissburgunder en de houtgelagerde Chardonnay uit Navarra bij de coquille.

IMG_6203Hoe fantastisch smaakte de reebief met stoemp bij de wijn uit Costers del Segre, maar nog zo veel beter bij de rode Lirac! En dan het nagerechtje! Er kwam een Moscatel bij, die te scherp was, een Chenin uit Coteaux de Layon, die te ‘ingetogen’ bleek en tot slot een dikke prachtige Vin Santo, die eigenlijk het allerbeste bij het begeleidende dadelbrood paste.

En ja, ieder voordeel hep z’n nadeel: aan proefnotities maken kwamen we echt niet meer aan toe!
Super! Dank Erwin voor het toevoegen van een nieuwe dimensie aan de PG! De trend voor 2015 is gezet!