Proefnotitie, wat hoort bij wat?

Proefnotitie, wat hoort bij wat?

Voor als je de smaak van het puzzelen te pakken hebt, hierbij weer een nieuwe puzzel: een aantal proefnotities van wijnvriend en wijncursist Schakeltraject Jeroen Degen. Jeroen is een zeer gepassioneerd wijnliefhebber en is als een spons als het gaat om wijnkennis. Hij maakte deze quiz! Superleuk. Ik mocht hem plaatsen, maar kijk voor meer wijninfo over reizen en andere leuk zaken vooral op zijn wijnwebblog! Superleuk!

Raad de kleur, druif en wereld. Doe dat gerust met een reactie op deze post op het blog van Jeroen.  Jeroen zal de uit de reacties van alle acht de wijnen met alle drie de kenmerken een winnaar trekken, ik wil die graag belonen met een fles wijn. SUCCES! Deadline van inzending naar Jeroen is “einde coronacrisis, met andere woorden: zolang er geen wijnschool is!

blindproeven wijn

1. Proefnotitie:
Een mooie frisse wijn. Licht aromatisch, met vooral appel en peer in de geur. Smaak is droog en iets zachts/ronds maar niet romig. Gemiddeld in zijn zuren.

2. Proefnotitie:
Zwart fruit, braam en pruim. Ook licht houtgebruik. Ik mis t typisch bloemige wel een beetje en de pruim bracht me op verkeerde spoor. Soepel, lichte tannine en lange afdronk.

3. Proefnotitie:
Dikke tranen in het glas. Hoog aromatisch: perzik en banaan, en ook hout, vanille en toast. Droog en voor zijn ras wat hoog in zuren, maar hierdoor wel lekker fris. Een complexe en verrassende wijn voor zijn ras. Een must taste voor de liefhebbers van dit ras!

4. Proefnotitie:
Rode kers en framboos ruik ik, maar ook de rijping op hout. Smaak is droog en hoog in de zuren en beperkt in tannine. Even laten ademen en/of karafferen voor drinken is wel aan te raden, daar wordt ie wat zachter van.

5. Proefnotitie:
Intense en zoete geuren van rozen, lychee en kweepeer. Wel droog met licht restzoetje in de smaak. Weinig zuren en een zacht en rond mondgevoel.

Blindproeven

6. Proefnotitie:
Licht aromatisch. Hout, kers, pruim en leer. Smaak is droog, hoog in zuren, stroef van de vele tannine. Lange afdronk. Echt iets eten bij deze stevige wijn.

7. Proefnotitie:
Geur is fris en behoorlijk aromatisch; je ruikt vooral citrusfruit en bloesem en ook iets mineraligs. Deze droge wijn zit hoog in zijn zuren en geeft een strak mondgevoel.

8. Proefnotitie:
De complexiteit komt je in de geur tegemoet. Zwarte bes en jamachtig en een zwart pepertje ruik je. Beperkt in zijn zuren en tannine. Wel complex, maar nog te scherp.