Proefnotities maken

Proefnotities maken.

Wijnproeven in drie delen! In de wijnschool is het beschrijven van wijnen  en het maken van proefnotities voor bijna iedereen een van de moeilijkste aspecten van de cursus! Je weet wat je ziet, je weet wat je ruikt, je weet wat je proeft. Maar je kunt het niet onder woorden brengen!

Spatburgunder AhrDEEL 1 Het Uiterlijk

Wijn proeven! Niet moeilijk, echt niet, maar je moet de stapjes even weten. Een stapsgewijze aanpak voor het beoordelen van de wijn. Dat houdt in dat het niet gaat om het lekker of niet lekker vinden van een wijn, maar om het technische proeven! Het beoordelen van alle aspecten van de wijn, zodat je daar – in alle objectiviteit – een oordeel over kunt vormen. Wijn proeven verhoogt je plezier! Echt waar. Natuurlijk zijn er talloze momenten in het leven waar de wijn schijnbaar achteloos naar binnen wordt geklokt, omdat het in die gevallen geen enkel nut dient om daar organalopetisch – de wijn technisch op alle aspecten te beoordelen om een goede proefnotitie te maken.  Hooguit om te kunnen concluderen dat je in die gevallen veelal beter een biertje, een mineraalwater of een kop thee had kunnen drinken. Maar de methode om een wijn te doorgronden, als je die overal kunt toepassen, zal je als wijnliefhebber steeds zekerder maken!

Wijnbibliotheek

Een bijkomend voordeel van het serieus wijn proeven is dat je de wijn veel langer zult onthouden! Je legt als het ware een wijnbibliotheek in je hersenen aan. Met diverse plankjes voor verschillende wijnen.
Frisse, ronde, volle, krachtige, geparfumeerde, bloemige, vette, vegetale en dierlijke wijnen krijgen allemaal hun eigen plank in je hoofd…. Zal zwaar worden 🙂

Goed, vanaf nu ga je je zelf aanleren systematisch een wijn te proeven, zodat je op objectieve gronden kunt oordelen en heldere proefnotities kunt maken! Bij het proeven en beoordelen van een wijn, verdeel je het proces van die beoordeling in enkele stappen die alle drie even serieus genomen moeten worden, zodat je aan het einde een heldere conclusie kunt trekken! Vergeet de voorbereiding niet! Zorg voor een schoon proefglas, een glas dat niet op de plank heeft gestaan – op de kop – waardoor geurtjes in de kelk genesteld zijn (:  Het glas is taps toelopend zodat de geur lekker blijft hangen.

Voorzorgen

Zorg dat je zelf geen parfum of after shave om je heen hebt gesprenkeld, geen geurige crème op je handen hebt gesmeerd, geen tabaksgeur aan je vingers hebt. Zorg voor een schone, zuivere mond. Geen koffie-, thee- of tandpastasmaak in je mond.
Klinkt allemaal logisch toch? mooi, je kunt van start. Je hebt een proefslok van ongeveer 50 ml in je glas geschonken. Dat is het uitgangspunt. Deze ga je beoordelen, met als doel objectieve conclusies te kunnen trekken! (Het is wel gezelliger trouwens om het samen met iemand te doen 🙂 )

Proefnotities maken

Over het uiterlijk: helderheid – kleur – intensiteit

Over de geur: conditie – intensiteit – aroma’s

Over de smaak: zoet –  zuren – tannines – de structuur – afdronk

Het uiterlijk van een wijn is al veelzeggend. Je kunt hier aan zien of de wijn fris, helder en sprankelend is, levendig… of vermoeid, dof, in slechte conditie.

proefnotitiesJe houdt de wijn van je af, boven een wit vlak. Schuin naar voren. In het filmpje wordt dit goed gedemonstreerd. De manchet van je overhemd kan theoretisch al voldoende zijn, maar het tafellaken, een wit vel papier, je servet zijn allemaal mogelijkheden! Doe het in ieder geval altijd op dezelfde manier! Wees consequent ook naar je zelf toe. En eerlijk!  Luister niet naar de commentaren van de andere proevers voordat je je zelf geproefd hebt en oordeel zelf. Laat je door niemand beïnvloeden!

Een wijn die zich in een slechte conditie bevindt, is misschien verkeerd opgeslagen geweest, is te oud geworden, is herkenbaar aan een zweem van bruin. Hoewel bruinverkleuring niet perse altijd een verkeerd teken is! (pff lastig 🙂 )

Een wijn kan troebel zijn, maar ook dat hoeft niet een teken van een fout te zijn, omdat in sommige gevallen de wijnmaker de wijn bewust niet filtert om zoveel mogelijk aroma’s in de wijn te houden!

Van paarsrood (robijn): de wijn is jong – tot aan oranjerood (granaat): de wijn is aan het ouderen. En alles wat hier tussen zit, is het gevolg van het verouderingsproces. Sommige wijnen verkleuren sneller dan andere! Voor witte wijn loopt het kleurenspectrum van bleek tot citroen tot aan goud met oranje en alles wat hier tussen inzit. Citroen met een groene zweem is fris en jeugdig, daarentegen is geel met oranje of bruine tinten ouder of verouderd, of zoet.

De wijn is:

Helderheid: Briljant, helder of dof of soms zelfs troebel

Intensiteit van de kleur: bleek – gemiddeld – diep

Kleur:

– Wit: vanaf citroen tot aan amber (noteer bijvoorbeeld citroen +  of citroen – -)

– Rose: bleekroze tot zuurstokrood

– Rood: paars tot bruinrood

Met deze aspecten over het uiterlijk begint iedere proefnotitie! Je kunt met +sen of -nen werken om structureel te werk te gaan. Bleekgeel is bijvoorbeeld citroen -, zachtgeel citroen+ . Vind je een wijn niet helemaal helder, dan kun je dat aangeven met helder – , vind je de intensiteit van de jonge, paarse wijn in je glas heel diep, dan geeft je kun je een diep ++ notitie maken achter intensiteit.

De volgende stap in het vakkundig proeven vind je in deel 2: de geur!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/

Bewaren

Bewaren

Bewaren