Proefschrift kiest Huiswijnen van het Jaar

Proefschrift kiest Huiswijnen van het Jaar

Persbericht
AMSTERDAM, 20150608 — Op zondag 7 juni vond tijdens het Nederlands Wine & Food Festival in het NH Barbizon Palace te Amsterdam de prijsuitreiking plaats in het kader van de jaarlijkse Proefschrift Nationale Huiswijn/Open-Wijncompetitie.

“Huiswijnen blijven een apart fenomeen”, aldus de jury van The Wine & Food Association. “Soms waren we buitengewoon aangenaam verrast door de stijl en de kwaliteit van verschillende wijnen, soms was het onbegrijpelijk hoe men tot bepaalde keuzes was gekomen.” Onder de wijnen in de categorie café werd een (beperkt) aantal aangename wijnen voor een breed publiek geproefd. De vaak wat duurdere wijnen uit het segment ‘restaurant’ bleken niet altijd de meerprijs waar te maken. Een aantal wijnen was zelfs erg prijzig te noemen, zeker gezien de niet zelden beperkt kwaliteit. De wijnen uit de categorie Eliterestaurant werden vaak gekenmerkt door een meer uitdagend karakter, al trof de jury hier ook menige te zware of juist te dunne wijn. Qua prijsstelling blijven de ervaringen uiteenlopen. Soms wordt tegen een vriendelijke prijs een heel aantrekkelijk glas geschonken. Maar er zijn ook huiswijnen waarbij de prijs in geen verhouding staat tot de kwaliteit, en/of waarbij de gehanteerde marge de nodige vraagtekens oproept.

Tijdens de presentatie in Amsterdam waren bijna 40 huiswijnen te proeven die de finale hadden bereikt: stuk voor stuk wijnen die bewezen dat het zeer goed mogelijk is om de café- of restaurantbezoeker voor een vriendelijke prijs een glas wijn te serveren waar je blij van wordt. Een uitgebreid artikel omtrent de 15e editie van de Proefschrift Nationale Huiswijn/Open-Wijncompetitie wordt gepubliceerd in het julinummer van Proefschrift. Een proefexemplaar of abonnement kan besteld worden via the winesite.