Wijnen uit de Languedoc -Pays d’OC

Wijnen uit de Languedoc -Pays d’OC

Studio Smaak van Wijn heeft een behoorlijk assortiment Pays d’Oc wijnen in huis. Deze schitterende streek, waar warmte – eenvoud – eerlijkheid – kracht – samen gaan, produceert een scala aan wijnen!  Frisse, volle, subtiele, eenvoudige en bijzondere wijnen. En allemaal hebben ze hun eigen verhaal. En  hun eigen druivenrassen, er worden er maar liefst 56 toegestaan!

Je proeft het in de wijnen van Domaine Gayda. In 2002 is het domein van start gegaan onder  leiding van Tim Ford. Tim vluchtte uit Zimbabwe voor het Mugabe-regime en startte in Zuid-Frankrijk – samen met de jonge Vincent Chansault Gayda. Deze Vincent was in het geheel niet onbekend met het maken van wijn, de Fransman was jarenlang de tweede wijnmaker van het bekende Boekhoutskloof in Zuid-Afrika geweest. Eigenaar Mark Kent van Boekhoutskloof is als adviseur betrokken bij het domein. Gayda, hypermodern, ligt vlakbij het intens Franse stadje Carcassonne. GaydaHier vandaan komen ook de druiven van de Pays d’OCs. Niet alles is eigen druif, maar wel een aanzienlijke hoeveelheid. Ruim 60%. De rest komt van andere wijnboeren uit de omgeving.
Wij hebben de Syrah opgenomen. T’AIR D’OC. Zacht, zuiver, mooi en aangenaam lekker. De Chardonnay en on top of that de “Figure Libre’! Free Style! Dat kun je wel zeggen. Een blend van syrah, grenache noir, carignan en een klein snufje mourvedre.  Briljant

Of anders in  een van de cépage wijnen van Domaine Astruc uit Limoux. De Marsanne is overal lastig te krijgen, maar dit domein doet er niet moeilijk over. Ook een grandioze Viognier met  frisheid en elegantie. Voor de prijs kun je deze wijnen echt niet laten liggen. Kwaliteit – prijs is positief echt uit balans 🙂
Naast bovengenoemde wijnen hebben we van dit huis de Syrah met een vleujge viognier.

Mas de tannesMas des Tannes – biologisch – ligt als Grenache blanc in de wijnkast. Een mond vol wijn kun je wel zeggen! Van druiven van de wijngaarden uit de buurt van Pézenas. De 30-ha grote wijngaard in Montagnac is trots op haar bevoorrechte omgeving. Beschermd door pijnbomen en de garrigue, ingesloten door het milde klimaat van de Middellandse Zee. De bodem waar de stokken in ‘verankerd’ zijn,  is rijk aan organisch leven. dat nooit in contact komt met synthetische chemicaliën. De wijnstokken zijn van nature resistent en krachtig, de druiven geconcentreerd en vol leven en de wijnen zijn evenwichtig en majestueus.

Ook uit de buurt van Limoux komt de blend van chardonnay, chenin en mauzac. ‘Campagne de Gaure’. Volle, sappige wijn ook simpelweg biologisch. Ach we hebben er nog veel meer. Eind van deze maand kun je ze allemaal proeven op onze Languedoc proeverij. Vanuit het juiste perspectief, met het juiste verhaal erachter. Op de Proeverij-agenda vind je deze en ook de andere proeverijen terug.

rode wijn pays d'oc