Prosecco of glera, wat is het nou?

SCAVI & RAY_LR_1Nu zijn we het zat, dat gerommel met die Veneto bubbel! Iedereen zegt maar wat! Prosecco, rosecco, glera of  ….. Wat niet iedereen weet, zeggen sommige blogs is dat  prosecco óók de naam is van het druivenras waar de bekende spumante prosecco van wordt gemaakt.  Maar is dat zo? Laten we  eens op onderzoek uitgaan! Laten we eens proberen, eens en voor altijd dit mysterie te ontrafelen!

Prosecco is prosecco. Is het  gemaakt van gleradruiven of toch van de prosecco?

Het wordt geproduceerd in het noorden van Italië. De tweede gisting gebeurt volgens de Charmat methode in bulk tanks om uiteindelijk  onder druk gebotteld te worden. De resulterende wijn is fruitig, fris en aromatisch. Echt, de naam van de proseccodruif is glera!
Eh…. maar als je in de wijnbijbel kijkt, het standaardwerk voor wijndruiven, en je zoekt glera op, dan wordt je slechts doorverwezen naar de pagina met prosecoo!  Oeps!

En hier gaan wij ervan uit dat Wine Grapes iedereen overruled: “Prosecco, the dominant rather neutral grape for Prosecco sparkling wine, probably Istrian. Misleadingly renamed glera for commercial protective reasons!”

Zo en dat houden we dus aan! Het is een licht mousserende wijn in alle bars van Italië als aperitief geschonken. Droog met een licht zoetje, om maar zo te zeggen! In Cartizze, gelegen in het hart van Valdobbiadene, maakt men de zoetste, bekend als Superiore di Cartize.

Italiaanse prosecco uit Veneto op internationaal mode evenement
Na de Londen en Berlin Fashion Week zal ook Nederland dit jaar groots kennismaken met de prosecco van het Italiaanse wijnhuis Scavi & Ray. Tijdens de 19e editie van de Amsterdam Fashion Week genieten de bezoekers, ontwerpers en internationale pers als eerst van de bubbels uit Veneto. Dit jaar staat het grootse mode spektakel in het teken van ontwerp, talent & innovatie. Een mooie vertaling naar de prosecco van Scavi & Ray, welke wordt gekenmerkt door het exclusieve design van de fles.

The Italian lifestyle

Scavi & Ray prosecco staat bekend om de fruitige en frisse afdronk. Gemaakt van de eersteklas wijnranken uit de Veneto streek. Een gebied waar de druiven met passie, overgave en zorgvuldigheid met de hand worden geoogst. De droom van de Italianen Joe Scavi en Carluccio Ray was om vanuit New York terug te keren naar hun ‘roots’ in Italië en een wijnhuis te beginnen. Een avontuur dat uitmondde in een succesverhaal. Vandaag de dag behoort Scavi & Ray tot de beste prosecco uit het gebied.


A sparkling taste of fashion

Italië, het land van de grote modehuizen én prosecco. Geen wonder dat alle trends op mode gebied dit jaar gespot worden onder het genot van een verfrissend en stijlvol glas Italiaanse prosecco van Scavi & Ray. De internationale Fashion Week Amsterdam brengt Italiaanse klasse en allure dit jaar letterlijk naar onze hoofdstad. Het gebied in en rondom de Gashouder fabriek wordt van 6 tot 16 juli omgetoverd tot mode-walhalla waar de collecties van nieuw en gevestigd modetalent worden geshowd.