Puglia, Italiaanse hakje, de andere kant van Italië

Puglia, Italiaanse hakje, de andere kant van Italië

Super SaleWeg van Wijn

In de boeken van Onno Kleyn lees je altijd smakelijke verhalen, over gerechten, wijnen,  of zoals die,  over het zuiden van Italië gaat. “Weg van Wijn” is aanbevelenswaardig boek. Lekker te lezen en erg leuk. “Hoe warm het is, en hoe ver… Sicilië is het eiland van de Ouden, een rotsig land dat van het voorjaar naar de zomer van het groenste groen naar goud verkleurt als de onafzichtelijke graanvelden rijpen.”

Gastronomisch Puglia

Ook Puglia kent deze graanvelden! Immers het is de graanschuur van Italië en levert een groot deel van het graan dat in heel Italië voor de pasta secca gebruikt wordt!
Daarnaast zijn er uitgestrekte olijfboomgaarden, die als belangrijke olieleverancier een goed bestaansrecht vinden. De fruitige olijfolie heeft een lage zuurgraad. Ze is geurig en smakelijk. De olijfolie industrie is nog steeds een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Je vindt deze olijfboomgaarden in de provincies Foggia, Bari en de schierleilanden van Salento die bij de provincies Lecce, Brindisi en Tarnato horen.
Ook veel vis en groente in de eenvoudige boerenkeuken van de Puglianen. Hun levens staan in het teken van genieten, van gastvrijheid, warmte en glorieuze maaltijden voor iedereen. Het leven aan de Adriatische zee is misschien eenvoudig maar goed!
De keuken van Puglia leeft op de oven! Bijna alles wordt in grote, soms houtgestookte ovens gegaard en gebakken. Deze ovens, in soorten en maten, vind je in alle huiskeukens terug. Nu is het normaal, maar vroeger was dat streng verboden. In die tijd ging je naar een onder toezicht staande openbare oven, waar je ‘bakbelasting’ voor betaalde. Mar Piccolo bij Taranto is de kleine zee in de Golf van Taranto. Hier vind je veel kwekerijen voor mosselen en oesters. Bijna het hele jaar door wordt hier de Cozze geoogst. De Italianen zijn er gek op en eten ze graag door de pasta.

vini-da-meditazioneDruiven

Naast al deze heerlijkheden in overvloed, groentes, oesters, mosselen en graan, is Puglia er natuurlijk voor de druiven! Meer dan de helft van de “uva da tavola” komt uit Puglia. Zij aan zij met de wijndruiven worden ze volop in Puglia verbouwd. De wijndruiven worden gebruikt voor een aanzienlijke batterij smakelijke, sappige wijnen. Bijna ieder dorp bottelt wel zijn eigen wijn. De meest verspreide druif is de negroamaro. Maar inmiddels ook geen nieuwtje meer, ook de blauwe primitivo wordt hier veel verbouwd. Qua eigenschappen is deze druif zeer gelijk aan de zinfandel in Californië.  Hetzelfde DNA en een Croatische moeder  “Crljenak Kastelanski” 🙂

Grote wijnnamen in Puglia zijn Salento, Castel del Monte, Salice Salentino. Kortom, deze 400 kilometer lange hak van de laars Italië is meer dan de moeite waard. Vlieg er naar toe, Brindisi is een goede luchthaven en vandaar bent u er zo. Geen tijd? Toch het fluwelen rode sap zelf proeven? Tot en met aanstaande donderdag is de Primitivo Antico Fuoco bij ons in de Super Sale.

 

Bewaren