Rallye Gourmand in Genève

Rallye Gourmand in Genève

Josje van Barneveld schrijft dit jaar voor Smaak van Wijn over wijnen en bijpassende gerechten. Vanuit haar woonplaats  Lausanne in Zwitserland, waar zij sinds 1983 woonachtig is, praat ze u bij over de kracht van wijnen met stijl en smaak. Voor welke wijn kan men haar ‘s nachts  wakker maken. Ze deelt het met ons. Al uw WijnSpijs vragen kunt u bij haar kwijt. Mail naar [email protected] en wij spelen haar de bal toe.

Revolutie in het wijnlandschap rond het meer van Genève. De wijnen zijn hier enorm in kwaliteit gestegen en we komen ze nu in de betere restaurants van Genève en Lausanne tegen. De jongste generatie wijnmakers staat te trappelen om zich in (eventueel) de ouderlijke wijnkelders te gaan bewijzen. Ze hebben met succes de wijnbouw hogeschool in Changins doorlopen en zijn er helemaal klaar voor. Verfrissend elan!

Of zij mee gaan doen met de ‘Feinschmecker-rallye’ op zaterdag 16 augustus, dat staat nog maar te bezien, maar wij in ieder geval wel. Op uitnodiging van, gaan we naar de andere kant van het Lac Leman waar we  in ongeveer zes uur een 6,5 kilometer lange afstand gaan afleggen. Te voet nota bene 🙂

Lausanne met Sas in 2009_20Het gaat om de wijngaarden, de wijnen, dat moge duidelijk zijn. Er zijn verschillende gastronomische posten opgenomen die de Rally over zes etappes verdelen. Zoals het Domaine des Charmes van de Familie Conne, waar voorgerechtjes klaar zullen staan.
Tussen de middag gaan we op weg naar ‘Clos du Château’ van Lionel Dugerdil en eten daar wildzwijn. De laatste post is ongetwijfeld weggelegd voor wijnen en kaas! Ik verheug me er nu al op!

Het wijnleven is hier goed. Vanaf mei tot en met november is er een overvolle wijnagenda hier rond het meer. Er is ieder weekeinde wel iets te doen. Nee, we komen niets te kort.

Dit weekeinde gaan we voor de Altesse  van wijnmaker Laurent Villard.
Een wijnmaker zonder wijngaarden! “Les Parcelles” is een bijzondere wijn. Mineraal en fris, met veel wit fruit, maar ook tonen van bloemenhoning. De druif altesse komt van de furmint familie. Je komt hem ook tegen onder de naam rousette.
Ik wil perse deze wijn drinken, maar ik wil ook perse asperges eten. Zwitserse asperges zijn duurder dan geïmporteerde asperges. Maar toch, we gaan er wel voor natuurlijk.
Met in de oven gebakken zalmforel en een spannende saus met uitjes en knoflook!

Grappig is dat ik twijfelde tussen deze wijn en een Viognier van wijngaarden langs de oevers van het met meer. Een Rhônedruif, maar is het Lac Leman ook geen Rhoônewater?