Registerwijndocent

registerwijndocentPleidooi voor de registerwijndocent

Een pleidooi? Is dat des wijndocents? Nou ja, waarom niet. Als lid van een familie vol advocaten en juristen durf ik het wel aan. Het register voor wijndocenten is er namelijk niet voor niets.

Wijndocent is een vrij beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zo maar kan zeggen dat hij of zij wijndocent is. En dat is dan niet gelogen.

Maar praten we dan ook over kwalitatief goed onderwijs? Daar zit volgens mij nu net de kneep. Vandaar dit pleidooi. Proeftechnisch, wijntheoretisch en didactisch bezig zijn in de wijnwereld, dat doe je er niet zomaar even bij.

Het vereist continu aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, op de hoogte zijn van het meest recente studiemateriaal; druiven en wijnen kunnen doorgronden en de kunst om ook eens in alle rust te kunnen zeggen: “hee wat een goede vraag, daar weet ik het antwoord nu niet op, maar ik ga er achter aan en kom er op terug.”

Ook de aanwezigheid op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van de nimmer aflatende zorg om op de juiste manier je kennis te kunnen delen. Zoals eens meehelpen in een wijngaard, wijngaarden over de grens bezoeken, maar ook in eigen land natuurlijk, of wijnspijs combinaties uit proberen.

registerwijndocent

En altijd blijven proeven. In proefgroep verband, maar ook tijdens de lessen die je geeft. En op proeverijen die door anderen verzorgd worden.

Serieus, het vak van wijndocent is allemachtig prachtig. Je werkt met zeer geïnteresseerde en gemotiveerde mensen, die je heel veel goede wijnkennis mee mag geven.
Wil jij ook les krijgen van een serieuze gecertificeerde registerwijndocent, kijk dan vooral op de site van de Registerwijndocenten. Deze is er niet voor niets!