Een reis naar de Mezzogiorno 1

Een reis naar de Mezzogiorno 1

Starten in Sicilië

De scheidslijn tussen het zuiden en het noorden van Italië zou je ter hoogte van Rome kunnen leggen. Ten noorden van Rome ligt het welvarende deel, ten zuiden van Rome het arme deel van Italië. Let wel, economisch gezien dan. Van oudsher het Koninkrijk Sicilië genoemd, dit zuidelijk deel van Italië, met Sicilië erbij uiteraard.

Noto, Syracusa en Ragusa

SiciliëEen rondreis over het eiland in een typische Italiaans 500tje is een heerlijk iets om te doen. Starten in Catania en daar je autootje oppikken. Wil je rust en reizen combineren dan ga je de eerste dag bij voorkeur niet verder dan Noto. Noto, een van de acht steden die herbouwd is na de aardbeving van 1693 in zuidoost Sicilië. Ook Catania en Ragusa behoren bij deze acht.

Noto, stad van amandelbomen en olijfbomen ligt op een plateau uitkijkend over een vallei met citrusplantages. De aardbeving verwoestte de stad compleet. Het ‘nieuwe’ barokke Noto is zo’n 10 kilometer verderop opgetrokken. De kathedraal, verschillende paleizen, pleinen en de Corso Vittorio Emanuele, het ligt er allemaal klaar om bezocht en bekeken te worden! Een heerlijke B&B is Casa Talia in Cefalu. Een schitterend boutique hotel in de Vallei van Noto.

Druivenrassen

Nero d’avola is de blauwe druif van Sicilië. Maar komt op de tweede plaats in aanplant, want catarratto, de witte, is nummer 1. Een andere naam voor dit ras is wel calabrese. Het is een waardige blendpartner vanwege zijn volle kleur en het zoetige zwarte fruitaroma. Het is een druivenras dat de warmte van Sicilia omarmd! Het meest succesvol zijn de boeren die werken met laag gesnoeide wijnstokken Houtlagering past hem goed! Avola ligt in het zuidoosten van Sicilie in de provincie Syracusa.

Een fijne B&B aan het water is de Bed and Breakfast La Terrazza sul Mare. Uitkijkend op de Ionische zee, loop je zo het strand van Lido Avola op. Syracuse is een steenworp verder op gelegen.

Syracusa! Werelderfgoed. Gelegen in zuidoost Sicilië bij de Golf van Siracusa. Beroemd om haar Griekse décor! Geschiedenis die maar liefst 2700 jaar terug gaat. Naar de tijd dat de haven van Syracusa zeer belangrijk was. Syracusa is beroemd om haar Griekse geschiedenis teruggaand 2700 jaar. Syracuse was een machtige stadsstaat en belangrijke haven. Vandaag is de stad een UNESCO-site met een uitgebreid archeologisch complex en historische centrum. Hier kun je dwalen en met een beetje fantasie terugwanen in de Griekse tijden. Er is een Grieks theater, uitgehouwen in de rots waar nog altijd Griekse toneelstukken opgevoerd worden. Kom je in mei of juni, dan kan je daar naar toe. Iets verderop gelegen ligt het Romeinse amfitheater.

Als je gaat check dan deze website om te kijken wat er te zien is: ‘Chic & Unique tours’

Cerasuolo di Vittoria

Even verderop gelegen ligt Ragusa. Ten westen van deze stad vind je de enige DOCG van Sicilia. De DOCG Cerasuolo di Vittoria. Hier liggen de roots van de beroemde vrouwelijke wijnmaakster Arianna Occhipinti. Naast de nero d’avola is de frappato haar favoriete druivenras. Het maatje van nero d’avola. Deze vermoedelijke afstammeling van de ciliegiolo, een van de ouders van de sangiove, geeft florale tonen en kersenfruit aan de blend mee.

San Giorgo

Ragusa zelf is de hoofdstad van deze gelijknamige provincie met bijna 70.000 inwoners. Wederom een barokke stad! En mooi!!! Zo mooi. Ragusa, de stad op twee heuvels! San Giorgo, de kathedraal in het centrum van de stad werd in 1950 realiteit. Het Bisdom van Ragusa was een feit! De stad is verdeeld in twee delen in de oude stad (Ibla) en de nieuwe stad. Herbouwd in barokke stijl na de aardbeving van 1693. Ook hier  weer de stempel van Unesco!
SiciliëTip om in deze buurt te overnachten: Tenuta Carcara, gelegen in het zuidoosten van Sicilië. Hier vind je met toegang vanuit de binnenplaats vier verschillende woningen. In de enorme tuin vind je olijfbomen, palmbomen, fruitbomen, buxushaagjes die twee lanen omzomen en kun je genieten van fantastische zonsondergangen!

Wijnproducenten die je hier kunt bezoeken zijn bijvoorbeel Vini Gulfi, pure organische wijnbouw en Vall dell’Acate!

Wordt vervolgd richting Agrigento 🙂

Sicilië