Wat weet jij eigenlijk van rosé?

Wat weet jij eigenlijk van rosé?

Jaren geleden gingen we naar Frankrijk op vakantie, naar de Rhône! We boekten een plekje op een camping in de buurt van Montelimar! Vlakbij Pierrelatte. Wat een genot. Wat een echt ‘la douce France’ vakantiegevoel nam bezit van ons toen we in Nederlands regenweer in de auto stapte. En route…
Helaas was ons plekje op de camping niet beschut. Noch tegen regen, wat zeker niet erg zou zijn geweest daar, noch tegen  zon! Anders gezegd, we bakten de hele dag! Langs het riviertje, bij de tent, op de bedjes. Kortom het was moordend heet! Eigenlijk was het gewoon afzien….

Toch gaan we nog steeds graag naar Frankrijk. Alleen hebben we de campings verruild voor hotelletjes en B&B 🙂

Net als aan zon, ook aan goede wijnen geen gebrek in dit Franse landschap. De streek tusen Vienne en Avignon produceert  jaarlijks zo’n 300 miljoen flessen Côtes du Rhône. En dat is niet misselijk! Het overgrote deel is echter rood, of rosé. Wit is in de minderheid. Niet perse van mindere kwaliteit. Jammer! Wij zijn gek op houtgelagerde wit van marsanne, rousanne en grenache blanc! Maar ja, hoe vind je dat als maar liefst 95% rood is.
Fijne Côtes du Rhône gaat makkelijk zo’n vijf jaar of langer mee. Dus zeker niet persé jong drinken.
In 66 gemeenten mogen ze tegenwoordig de appellation Cotes du Rhône Village etiketteren. De toppers zijn de voorheen communale appellaties die nu een eigen appellatie hebben gekregen zoals bijvoorbeeld Rasteau of Sablet.

Rasteau is natuurlijk bekend om zijn rode wijnen, maar ook de VDN mag hier niet vergeten worden. Wijn waarvan de gistende most in bedwang wordt gehouden door het toevoegen van wijnalcohol.
De hierdoor zoete wijnen worden voornamelijk van grenache druiven gemaakt. Er is witte en rode Rasteau. Ze dragen de naam die past bij hun kleur en opvoeding. Ambré bijvoorbeeld zegt iets over de kleur, rancio daarentegen zegt meer over de leeftijd.

TIP: Heb je zelf plannen om binnenkort eens deze richting op te gaan? Ga dan in september, mede om de hitte te ontlopen, maar vooral vanwege de wijnoogstfeesten. Altijd in het derde weekeinde van september! Fête des vendanges, Tain-l’Hermitage!