Restaurant Karakter schenkt Griekse wijnen

Restaurant Karakter schenkt Griekse wijnen

Wereldwijnen uit Griekenland

Griekse wijnen, het is geen voor de hand liggende keuze! Je moet het maar durven! Restaurant Karakter uit Rotterdam ging er zelfs op wijnreis naar toe. Lees het relaas verderop de pagina. Bij Studio Smaak van Wijn is het al jaren een uitgemaakte zaak. Griekse wijnen horen absoluut bij de wereldwijnlanden! Denk je nog steeds in termen van harsig Retsina of gealcoholiseerde sapjes? Dan ben jij de persoon die we graag willen overtuigen van de uitmuntende geur, smaak en afdronk van de contemporaine Griekse wijnen! Kunst inderdaad!

Wijnkast voorbeelden

IMG_2625In de wijnkast van SSvW vind je wit, rood en blanc de gris, naast de fameuze Amalia van de Peloponnesos. De Amalia is een mousserende wijn van moschofilero druiven, gemaakt met een tweede gisting op de fles! Delicate bloemigheid, geuren van viooltjes, kamperfoelie, rozen en zoet perzikenfruit komen je tegemoet. De zuurgraad zorgt voor een fijne, sierlijke smaak. In de wereld van geurige mousserende wijnen is Amalia qua elegantie en drinkbaarheid moeilijk te verslaan.

De droge witte alledag wijn  die we voeren, komt van het eiland Paros en wordt gemaakt van monemvasia druiven. Het is een levendige wijn met frisse appeltonen, pittig citrusfruit en een minerale afdronk. Heerlijke combinatie met Fruits de Mer.

Houd je van Gewurztraminer? Dan hebben we er nu een die je omver zal blazen! Droog wit, geen zwaar zoet, maar mooi geparfumeerd met een elegante lichte verteerbaarheid!

Liever meer kracht? Dan moet je deze droge witte wijn van assyrtiko en vidiano beslist proeven! Zuren perfect in balans met levendig fruit. Zacht in de mond, met een volle body, ingredienten genoeg voor een rijke wijn.

De rode wijnen die je bij ons kunt vinden, variëren nog al eens. (De witte trouwens ook.) Er is namelijk zo’n overweldigende keuze. De Diamantakis Red bijvoorbeeld. Een rijke, volle wijn, uitbundige feestvreugde van bramen en peper. De druivenrassen: 70% syrah, 30%gewurztraminer grieks mandilari.

De Claudia Papayianni Red 2008 – BIO is een biologische wijn. Een volle rode kleur met paarse en baksteen tinten domineert je glas. Donkere cassistonen in de neus, karamel en cederhout aroma’s rollen door je mond. Een zacht mondgevoel met een goede balans tussen tannines en zuurgraad. De intens aromatische afdronk laat de smaak van tabak, vanille en kruiden achter.

Ook de zo populaire GSM wordt in Griekenland gemaakt. Verrassende combinatie van grenache, syrah en mourvedre. Pruimen, rijpe frambozen, een vleugje chocolade, wat vanille. Het zit er allemaal in!

Leuk om te lezen dat wij hier in Soest zeker niet de enige zijn die de wijnen van dit mediterrane land een warm hart toedragen. Daarvan getuigt het volgende persbericht wel!

Zelf eens uitproberen: kom langs voor de Griekse proefwijndoos!

PERSBERICHT – Oktober 2015 

Indrukwekkende wijnreis inspireert chefsduo

Griekse wijn, het is geen voor de hand liggende keus. Onterecht wat betreft Karakter chefs Nathan Vermunt en Pety Breugem, zij zijn al jaren fan van de wijnen uit het land der goden. Afgelopen zomer bezochten ze met het personeel van Karakter enkele Griekse wijngaarden en sindsdien zijn ze nog meer overtuigd van de kwaliteit van een aantal Griekse wijnhuizen. Een goede reden om Griekse wijnen de hoofdrol te laten spelen in het wijnarrangement bij het herfstverrassingsmenu.

Ooit werden er in Griekenland voornamelijk slobberwijnen geproduceerd, maar in de jaren tachtig veranderde dat, toen een aantal Griekse wijnpioniers besloot om kwaliteitswijn te gaan maken. Inmiddels telt het land verschillende wijnhuizen die zich kunnen meten met hun Franse concullega’s. Pety Breugem en Nathan Vermunt verdiepten zich deze zomer samen met sommelier Rinus Dekker en gastheer Raoul Kleij in verschillende Griekse wijnhuizen en keerde enthousiast terug: “het leuke aan de Griekse wijnhuizen is dat ze relatief nog erg jong zijn en daarom erg bevlogen zijn. Vaak hebben ze ook een bijzondere filosofie als het om wijn maken gaat.”

Wijnfilosofie

Een wijnhuis met zo’n unieke filosofie is Karanika, eigendom van een Nederlands echtpaar dat twaalf jaar geleden naar Griekenland emigreerde om daar samen een wijngaard te beginnen. Nathan: “alle wijn die ze maken is biologisch-dynamisch geproduceerd, waarbij ze rekening houden met het effect van de maan en andere hemellichamen bij de groei van de druiven. Zij maken bruisende wijnen die zich echt kunnen meten met champagne. Het is een heel kleinschalig bedrijf waar het echtpaar zelf alles doet. Een mooie ervaring om te zien hoe zij met veel passie hun wijnen maken.”

Duister dessert

Hoewel de Griekse reis veel indruk heeft gemaakt op het kokende echtpaar, zal de Griekse keuken niet heel duidelijk terugkomen in hun menu. Hun Franse stijl van koken valt lastig te verenigen met de Griekse keuken. Maar bepaalde smaken zullen wel terugkomen, zij het subtiel. Zo hebben ze Griekse saffraan meegenomen die in het dessert verwerkt wordt en wordt kaneel gebruikt in de pompoenpuree van het hoofdgerecht, een specerij die in de Griekse keuken veelvuldig gebruikt wordt. Het zijn dus vooral de wijnen die een Grieks tintje aan de maaltijd geven. Bijzonder is de dessertwijn Mavro Daphne, een wijn met een eigen legende. Mavro betekent in het Grieks zoiets als duister of donker. Volgens de overlevering werd de wijn gecreëerd voor de echtgenoot van Daphne, een vrouw met een nogal duister karakter. De echtgenoot vernoemde een dessertwijn naar haar, omdat hij vond dat vrouwen zoet moeten zijn… Hoewel de wijn zoet is zoals dat hoort bij een dessertwijn, heeft hij toch een wat donker karakter. Een wijn met een verhaal bij een maaltijd met Karakter!

De website van  Restaurant Karakter op het Westelijk Handelsterrein vind je hier.