Reyneke Organic – Wijnen met een verhaal

Reyneke Organic – Wijnen met een verhaal

Twee jaar geleden ging mijn collega Leon van Gommers Wijnimport op bezoek bij Johan Reyneke  die voor de gelegenheid een wijnproeverij en presentatie in Nederland gaf.  Importeur DGS wijnen organiseerde een interessante lunchproeverij waarbij Johan dieper in ging op de wijnen maar vooral ook zijn visie gaf op wijngaardbeheer, terroir, wijn maken en hoe om te gaan met je werknemers. Een zeer inspirerende bijeenkomst met een geheel nieuw inzicht op de wijnen van Reyneke.  Wijnen met een verhaal! Voor Smaak van Wijn hebben we toen het verhaal opgetekend. In het kader van de Chenin Blanc proeverij morgen, bij ons in Studio Smaak van Wijn, vind ik het een mooie inleiding. Het woord is aan Leon.

Aperitief
Bij binnenkomst werd de 2012 Reyneke Sauvignon Blanc geschonken. Een wijn die in niets lijkt op  stuivende “nieuwe wereld” Sauvignon Blanc. In de neus is deze wijn niet zo uitbundig maar juist ingetogen. De wijn is vol in de mond en minder schraal als menig andere Sauvignon. Perfect geschikt als aperitief.

 Johan Reyneke Jr. is een bescheiden haast timide man. Hij komt zeker niet over als de grote verkoper of blasé wijnmaker. Zijn eigen wijnen wil hij tijdens de proeverij niet van commentaar voorzien, de wijnen moeten voor zichzelf spreken. Johan vindt het wel leuk om te horen hoe iedereen zijn wijnen beoordeelt en neemt daarom ook aan iedere proeftafel plaats tijdens de lunch om zijn voordeel te doen met onze commentaren. Door zijn zienswijze en levensopvatting is het een zeer inspirerende persoonlijkheid wat zijn wijnen nog meer tot je verbeelding doet werken.

Leon mosa 2In 1998 nam Johan de werkzaamheden op de boerderij “Uitzicht”, uitkijkend over Stellenbosch, de omliggende bergen en False Bay, over van zijn moeder. Na een min of meer mislukte studie filosofie aan de universiteit besloot Johan wijnen te gaan maken volgens zijn eigen principes met inachtneming van de natuur. Er werd niet meer gespoten en bemest en de natuur mocht zijn gang gaan. En die liet zich dat geen twee keer zeggen.  Het werd een groot drama! Zeer tegen de verwachting van Johan kwam er helemaal niets van terecht, een overwoekerde wijngaard en een min of meer mislukte oogst. Johan legde zijn oor te luister bij een bevriende wijnmaakster die volgens de biodynamische wijze haar wijngaarden beheerde. Zij leerde hem zijn bodem bekijken, te analyseren! Gebruik te maken van de natuurlijke vijanden. Zij vertelde hem natuurlijke bemesters (planten) te gebruiken om zijn grond weer in het juiste evenwicht te brengen. Dit was min of meer de redding voor Johan want ook de bank wou graag geld zien. Nog een mislukte of slechte oogst kon hij niet gebruiken.

Voorgerecht
Bij het voorgerecht wordt de 2012 Reyneke Organic White geschonken, een blend van sauvignon, chardonnay en chenin blanc. Gemaakt van eigen druiven en druiven van verschillende bevriende wijnboeren met andere terroirs en microklimaten. De wijn heeft meer geur als voorgaande Sauvignon Blanc en lijkt ook hoger in de zuren te zitten, hij komt echt straffer over met een zekere kruidigheid. Er bij een zalmtartaar met een kruidenmayonaise. Geen gemakkelijke keuze, de rijkheid van de zalm is eigenlijk te veel van het goede voor deze 2012. De hierna geserveerde 2011 Chenin Blanc was wellicht een betere keus geweest.

chenin-grappe-De 2011 Chenin Blanc is een Chenin zoals je ze niet veel tegenkomt in Zuid-Afrika. Geen fruitbom met peardrups, zuurtjes en een lichte verfrissende smaak maar een explosie aan kracht met een complexe smaak die aantoont waartoe een Chenin in staat is. De most vergist met het eigen wilde gist, zoals overigens alle wijnen van Reyneke, De wijn rijpt vervolgens nog twaalf maanden op eikenhouten vaten.

Het hout is zeker niet prominent aanwezig in de wijn maar echt ondersteunend. Het serveren op niet te koude temperatuur (10 tot 12 graden) – eventueel decanteren – komt deze wijn zeker ten goede. Dit is een gastronomische wijn met goede inzetbaarheid. Je kunt hem gerust vergelijken met een Chardonnay uit de Mâconnais. Een boeiende wijn die met iedere slok weer blijft verrassen! Een van mijn favorieten.

De laatste witte wijn is de 2011 Reyneke Reserve White. Deze wijn is gemaakt van 100% sauvignon blanc, een lange vergistingstijd op eikenhout en vervolgens ook nog rijping op eikenhouten vaten met een totaal van 15 maanden. Toch is er in de geur en smaak nauwelijks een overdaad aan hout te proeven, een gevolg van de zeer licht toasting van de Franse eikenhouten vaten. Een knappe wijn met body, complexiteit en voldoende frisheid.

Tussengerecht
Als tussengerecht volgt een Vitello Tonato, zacht gegaarde kalfsfricandeau met een tonijnsaus en daarboven op een stukje gegrilde tonijn. Als begeleider de 2011 Reyneke “Cornerstone” een blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De shiraz in voorgaande jaren nog aanwezig in de blend is vervangen door cabernet franc, Dit maakt het nu een echte bordeauxblend. De wijn heeft ongeveer 14 maanden gerijpt op gedeeltelijk nieuwe eikenhouten vaten. Het is een krachtige, ferme rode wijn met tannines. De keuze voor een rode wijn bij dit gerecht verlevendigt de discussie aan tafel over wijn en spijs.

De 2011 Chenin Blanc had ook zeker niet misstaan als begeleider van dit gerecht. De keus tussen wit of rood is net als smaak zeer persoonlijk.

leon mosa 1De wijn is bedoeld als moneymaker voor het huisvesten van zijn werknemers en het laten studeren van hun kinderen zodat er voor hun een betere toekomst is weggelegd. Op dit moment heeft Johan op zijn landgoed drie huizen staan waar de gezinnen van zijn werknemers in leven. Het is niet Johan zijn streven om als groot weldoener door het leven te gaan, maar volgens hem heeft ieder individu recht om zich zelf zo goed mogelijk te ontplooien in een goede en veilige omgeving met respect voor de natuur om zich heen. De Cornerstone (hoeksteen) zal voor dit ideaal symbolisch het geld moeten binnen brengen.

De 2008 Reyneke Pinotage is zo’n wijn die ook veel discussie los maakt, you hate it or you love it. Dit is een voor mij in geur en smaak zeer herkenbare Pinotage. Een geur die je herkent uit duizenden met dito smaak, volgens sommige aceton of gebrand rubber, voor mij Pinotage tout court. Een Pinotage die ik de liefhebber van dit druivenras dan ook zeer aanraad.

De 2009 Reyneke Organic Shiraz is weer gemaakt van druiven van diverse wijnboeren uit de regio. Diep donker van kleur met veel rood zomerfruit en een uitbundige smaak met een rijpe stijl. Zachte wijn.

Hoofdgerecht
Bij het hoofdgerecht, langzaam gegaarde sukade en biefstuk van rund volgt de laatst rode wijn, de 2009 Reyneke Reserve Red. Een blend van 70% shiraz en 30% cabernet sauvignon, klassieke vinificatie en rijping van maar liefst 22 maanden op Franse eikenhouten vaten. Wat meteen opvalt, is de vitale donkerrode kleur zonder enige sporen van veroudering. In de geur en smaak ook nog veel fruit en opvallend fris. Ook deze wijn is ondanks de lange houtrijping niet uitgedroogd of overmatig houtig van smaak. Gewoon een erg lekker glas en een perfecte begeleider van het hoofdgerecht. Kortom een inspirerende proeverij/lezing met fantastische wijnen.

Nou, voor het dessert moet mijnheer Reyneke nog maar eens terugkomen, lijkt mij 🙂 ’t Klinkt bijzonder!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/