Rheingau Riesling

Rheingau Riesling

RheingauRheingau in Arena

Daar sta ik dan in de Arena, vlakbij de heilige mat der godenzonen Ajax. Even babbelen met de grasspecialisten die mij – dom blondje met grijs – uitleggen dat die installaties op de mat geen water maar nagebootste zonnestralen bevatten! Dat is lekker voor de sprietjes! Ach natuurlijk, licht! Uiteraard kom ik niet voor dat gras, wel voor de druiven die daar niet groeien, maar in Duitsland. Langs de Rijn, de Moezel, de Ahr, de Nahe en in de Rheingau, in Sachsen, Baden en Würtemberg. Gekneusd en geperst tot godendrank. Kortom, Riesling & Co 2016.

Rieslingproevers

Een komen en gaan van proevers, bekenden en onbekenden. Zo zie ik in de verte de rijzige, maar ook wat grijzige gestalte van Neerlands eerste wijnpassionist Hubrecht rheingauDuijker. Ik zie bekenden uit Maastricht, ik zie bekenden uit het Amsterdamse. Maar bovenal verheug ik me aan de tafel van een voor mij nieuwe wijnmaker uit de Rheingau ditmaal. Bij Verbunt met zijn Marcus Molliter verdringen de mensen zich, duwen elkaar met venijnige elleboogjes rücksichtslos opzij. Bij Regina Meij van Imperial Wijnkoperij staan de mensen te luisteren naar haar visie over de Duitse wijnen, die ze naast de kroonjuwelen uit Oostenrijk inmiddels ook in het assortiment heeft. Bij de Hanos staan wat proevers, een ons kent ons publiekje. Allemaal niet mijn ding. Niet dat de wijnen van Molliter niet fantastisch zijn, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat de helft van de proevers er staat meer omdat ze denken dat ze daar gezien worden, dan dat ze de wijn verstaan 🙂

Rheingau

Ik schuifel door, beetje uit het gedrang en sta stil bij tafel nummer 40. Want daar wil ik zijn, dat heb ik thuis al bepaald. Een gezellig gesprek ontspint zich tussen Romy en Andreas Kühn en mijzelf, over de Rheingau, het landschap daar en de druiven die ze verbouwen. Tja, toch een voordeel als je op school hebt gezeten in een Duitstalig land. Het praat wat makkelijker. Ik proef het hele gamma en besluit met Marcel binnenkort richting Oestrich-Winkel te rijden. Dit is wat ik zoek! Deze wijnen zijn precies dat wat mijn wijncursisten op de wijnschool moeten proeven willen ze de Riesling leren begrijpen. Zeven hectare slechts, maar met zuivere druiven!

Reisje naar de Rijn

Als we dan toch in Oestrich zijn, denk ik dat we meteen een bezoekje aan Susanne Ossendorf (ook Rheingau) brengen. Want de Assmannshäuser Pinot Noir, met en zonder Barrique zijn ook exemplarisch. Als liefhebster van de Pinot Gris ( auch Barrique) kan ik die dan vast niet laten liggen.
Riesling & Co, wat een verhelderend initiatief is het toch. Goed om op een middag zo de echte Duitse wijnen weer eens even op een rijtje te kunnen zetten! Zeker weten ….. ik voel een reisje opkomen 🙂

Bewaren

Bewaren