Rheinhessen, bijzondere wijnwereld

Rheinhessen, bijzondere wijnwereld

Rheinhessen: Wijn uit het “Land van duizend heuvels”

Nog twee nachtjes slapen en dan liggen ze in de kast! Wijnen van het voor ons nieuwe Duitse wijnhuis dat we in Rheinhessen gespot hebben! Niet alleen stille wijnen, nee ook een prachtige Winzersekt hebben we op de kop getikt. De Bernhard-Riesling Brut 2013. Leuk om te lezen wat Lars Daniels van Perswijn over Sekt schrijft? Winzersekt, geen luchtbel!

Wein – und Sektgut Bernhard!
Een van de oudste wijndomeinen uit Rheinhessen. Vlakbij Bad Kreuznach, in het zuidwesten van “Klein Zwitserland” 🙂

Wijngaarden op de hellingen en de heuvels van Frei-Laubersheim, Hackenheim en Volxheim.
Familie Bernhard hebben hier 11 ha aan wijngaarden. Hier vind je de Burgunderrassen, maar ook rieslingdruiven en een bijzondere aanplant van Auxerrois van ruim 70 jaar oud. De Riesling is fabelhaft. Mineraal met een zekere fruitige elegantie .

Mainz en Rheinhessen – de hoofdstad van Rheinland-Pfalz en de grootste wijnregio van Duitsland – zijn sinds juni 2008 lid van het Great Wine Capitals Global Network (GWC). Dit netwerk verbindt internationaal toonaangevende wijnregio’s en hun hoofdsteden. Andere leden zijn bijvoorbeeld gerenommeerde namen als Bordeaux, Kaapstad – Cape Winelands, Florence, Mendoza, Porto, Bilbao – Rioja, San Francisco-Napa Valley, Christchurch – South Island en Valparaiso – Casablanca Valley.

RheinhessenFietsen

Wijnland Rheinhessen nodigt uit! Wij komen er graag. Enkele jaren geleden heerlijk rond gefietst tussen de wijngaarden, langs de trulli’s! Wat een landschap. Met recht het land van de duizend heuvels! Wees niet bang dat je het niet trekt met je fietsje, er zijn er genoeg met technische ondersteuning te vinden.

Er zijn zo’n 3500 wijnmakers die met zijn allen een wijnplas van zo’n slordige 2,5 miljoen hectoliter wijn voortbrengen. Ruim twee derde van de wijngaarden staat in het teken van de witte druiven als riesling, silvaner en de burgunders. Bij de rode trossen staat de dornfelder bovenaan, gevolgd door de spätburgunder en de portugieser.

RheinhessenEcht, een vakantieweekje of een lang weekeinde in deze streek doorbrengen is zo gek niet! Vanaf Amsterdam zo’n drie uur over de Autobahn. Snel op weg dus, er is nu nog geen tol  🙂 De Rheinterrassenweg wacht je op!

 

 

 

 

Bewaren