Richting Bad Kreuznach

Richting Bad Kreuznach
Bad Kreuznach

In het gebied waar ooit de müller-thurgau de baas was, reizen we vanuit Dittelsheim naar Bad Kreuznach. Tja en dan kom je onderweg langs Siefersheim. In dit ‘Zwitserland’ van Rheinhessen vinden we het huis van Wagner-Stempel.  Direct meer daarover, maar eerst nog even iets over de müller-thurgau. Want wat is dit voor druif en waarom is hij zo veel aangeplant (geweest) in Rheinhessen.

Thurgau

Lindau

Het verhaal brengt ons in Zwitserland. In het kanton Thurgau. Grenzend aan de Bodensee in het noordoosten van het land. In 1882 kruiste dr. Müller de druif ‘madeleine royale’ met de riesling. Herman Müller was een Zwitser, geboren in het kanton Thurgau, maar de druif die hij naar zijn geboorteplek vernoemde, creëerde hij in Geisenheim! Ik heb het al vaker gezegd, onterecht wordt de druif door teveel wijnhandelaren, importeurs en wijnwinkels beschreven als een kruising tussen riesling en silvaner!

Müller-thurgau

Het doel van het experiment was de aromatische eigenschappen van de riesling te combineren met een betrouwbaar rijpend ras. Het veredelingsprogramma startte in 1882 De druif maakte furore in Duitsland, maar niet alleen daar, ook in Engeland werd het een betrouwbare speler. Het is een vroege rijper, dus gunstig in het koelere klimaat van Duitsland. Hoewel koel tegenwoordig …. ? Dat is wel aan het veranderen. Enfin, de oogst is altijd betrouwbaar, maar de zuren zijn aan de lage kant. Bij hoge opbrengsten vindt men de wijn vrij karakterloos. Het zijn daarom ook geen bewaarwijnen. Momenteel heeft de druif nog ± 11,5% van de Duitse wijngaard om zijn wortels in te verstoppen. Dit komt overeen met zo’n 12.000 hectare. Ook onze huisleverancier Hartmut Bernhard heeft wat müller thurgau in de wijngaard.

Rheinhessen

VDP Weingut Wagner-Stempel staat bekend om wijnen van de Höllberg en Heerkrez. Riesling Grosses Gewächs die tijd nodig heeft om te rijpen. Erste Lage (Premier Cru) en Grosse Lage (Grand Cru) wijnen zijn de allerbeste wijnen van VDP. Droge wijnen uit VDP.Grosse Lage worden aangeduid als VDP.Grosses Gewächs. Fruitige wijnen met natuurlijke zoetheid worden aangeduid met de traditionele predikaten van Kabinett tot en met Trockenbeerenauslese. (bron: Deutsches Weininstitut) Oh, en op de site van Wagner staan leuke podcasts van Daniel Wagner. Dat is nog eens vernieuwend! En nog een tip: Hotel Da Enzo, op nog geen kilometer afstand Wagner-Stempel. Midden in het dorp.
Nette hotelkamers, tegen fijne prijzen in een Italiaanse sfeer. Kijk zelf maar op de site voor een leuke impressie. Zo zie je maar, een reis door Rheinhessen raffel je niet zo maar af. Je kunt er zoveel zien en meemaken. En nu zijn we nog niet eens in Bad Kreuznach aangekomen.

Wordt vervolgd!