Riesling begroet zijn nieuwe Weinkönigin

juliaRuim een jaar geleden ontmoette ik de zeer charmante Julia Bertram in de Ahr. Enkele maanden later zou zij tot Weinkönigin Deutschland verkozen worden! Wat een ontzettende leuke vrouw! En nu… er is weer een jaar voorbij! Het gaat razendsnel. En een nieuwe jonge vrouw is tot Weinkönigin gekozen. Nadine Poss, de 65ste koningin naast Bacchus in Duitsland.

Uit de Nahe! Nadine Poss is een koningin met twee prinsessen naast haar. Uit Rheinhessen Ramona Diegel en uit de Rheingau Sabine Wagner. Op 13 september jongstleden, Duitsewijnkoningin2014voor een 1000-koppig publiek en met draaiende cameras,  toonde Nadine zich de  ware meesteres van de wijnkennis.

De wijnbouwstudente, een met een sportieve aard, die ze graag met ‘klimmen’ voedt, is er klaar voor, samen met de prinsessen wijnpromotend in en buiten Duitsland aan de slag te gaan. Zo zouden ze bijvoorbeeld op de Riesling & Co manifestatie kunnen rond dwarrelen.  De Nederlandse versie van Riesling & Co is uitgegroeid tot de grootste van dit in diverse landen gehouden evenement rond Duitse wijnen.  Riesling, de koning naast deze koninginnen. Naast de Spätburgunder één van de twee belangrijkste rassen van Duitsland.

Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse aanplant, d.w.z. een oppervlakte van ongeveer 33.000 hectare. De riesling is een echte trendsetter geworden! Met zijn krachtige, minerale smaken, die ook zo zacht, fluwelig haast kunnen zijn, zoals we ondervonden in de TBA van Sybille Kuntz.

Op grond van verschillende, vooral klimatologische factoren zijn niet alle druivenrassen even sterk vertegenwoordigd in alle gebieden. Terwijl in de meer noordelijke gebieden vooral de Riesling op de voorgrond staat, spelen in de zuidelijker gelegen gebieden Burgunderdruiven en blauwe rassen een dominante rol.

Riesling & Co 2013De grootste rieslingspecialisten wonen wel langs de  rivieren in het noorden van Duitsland, langs de Moezel, de Saar en de Ruwer. De riesling is hier ooit door de Romeinen gebracht. Langs de Moezel tussen Perl en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz en aan de Ruwer tussen Riveris en het stadsdeel Ruwer van Trier bebouwen ongeveer 5000 wijnboeren in 125 wijndorpen ruim 9000 hectare wijngaarden. Vaak onder moeilijke omstandigheden. Nergens anders ter wereld zijn zo veel steile wijngaarden te vinden als in het op vier na grootste wijngebied van Duitsland.

Leisteen en Riesling domineren de wijngaarden langs Moezel, Saar en Ruwer en  het is niet meer dan logisch dat de boeren van de Moezel zich als Rieslingspecialisten zien. Die druif beslaat immers 5.000 hectare.

De laat rijpende riesling vindt hier ideale groeicondities. De beschutte ligging van het dal maakt de streek tot een van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen langs de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af. De wortels van de druivenstokken dringen meters diep de bodem in om mineralen en water te vinden.

Wijnboeren kunnen van hun met de hand geplukte druiven unieke wijnen maken. Fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte bij een betrekkelijk laag alcoholgehalte – ideaal voor onbekommerd genieten. Wereldberoemd zijn de edelzoete wijnen die ieder jaar bij veilingen recordprijzen halen.

Ook liefhebbers van droge wijnen komen aan de Moezel aan hun trekken. En de wijn drink je niet alleen jong, maar ook hoogbejaard! Zoals de Riesling van Dr. von Bassermann – Jordan uit 1976 die gisteren in de Arena te proeven was! VDP Prädikatsweingut bij Deidesheim. Hoe bijzonder.

LOGOsmaak van wijn8Bron: Deutsches Weininstitut