Riesling, dille en forel

Riesling, dille en forel

Tekst: Josje van Barneveld

Riesling, dille en forel

Kristallijn betekent dat een (vast) materiaal opgebouwd is uit kristallen. Een synthetisch kristallijn materiaal kan bijvoorbeeld een legering zijn, opgebouwd uit kristallen van vaste metalen. Natuurlijke kristallijne materialen worden kristallijne gesteenten genoemd. De aarde is voor het grootste gedeelte opgebouwd uit kristallijne gesteenten.

Misschien ooit gehoord van de Kristallijnen Pracht? Komt uit de Kronieken van Narnia van CS. Lewis.

Het schip komt zelf hier niet in voor, maar er wordt wel melding van gemaakt. Het is een groot, indrukwekkend schip, met zeilen van zijde, grote lantaarns op de achtersteven, muzikanten en feestmaaltijden.

chardonnayMaar wijntechnisch gezien is de ‘kristal-lijn’ die waarna je je glazenkast inricht! Immers, de wijn kan nog zo betoverend mooi zijn, in een plastic mok een bistro glas of duralex beker smaakt ze beslist niet! Hoe praktisch het ook mag zijn!

Studio Smaak van Wijn werkt met en verkoopt Rona kristal uit Tsjechië.  Waar Patrik Illo en  de Poolse Aleksandra Stencel zich buigen om het glas niet te barsten.

Onder de toepasselijke naam ‘Le Vin’ heeft SSvW de glazen, vernoemd naar passende wijnen, in huis. Zo zijn er onder andere de Riesling, de Bourgogne, de Chardonnay die allemaal deel uitmaken van de collectie.

In Lausanne hebben wij verschillende van deze glazen uitgeprobeerd. Met wijnen en daar volgens ons bijbehorende gerechten. Een glas dat er helemaal uitspringt, met het oog op een royale visgebruik, is het rieslingglas.

IMG_3540Vanavond bijvoorbeeld forel gestoomd met dillebloemen. Dillebloemen of verse dille.  De forellen stomen we in een pannetje. Alleen de filets. De dillebloemen komen onder de filets te liggen, die met hun velletje naar boven wijzen. Van zomergroenten zoals fijngesneden wortel, prei en bleekselderij maak je een saus. Vergeet het sjalotje niet voor de pittige smaak. Je kookt de groente in een half liter wijn.  Dan de de snippertjes groente eruit zeven en met een kwart liter koksroom of gewone room de saus afmaken.

IMG_3543Naast het visbestek komt het kristal. En daarin de Riesling van Stern. Kabinett trocken! Hmm ik zit nu al te genieten.

Bewaren